Neke bebe spavaju lošije kad je njihova majka u blizini

Majke su sa svojim bebama povezane neospornom vezom i imaju neverovatne instinkte.
Neke bebe spavaju lošije kad je njihova majka u blizini
Foto: Pixabay
Nauka je već pokazala da je to istina, a ti instinkti počinju u trudnoći pripremajući savršeno okruženje za rast i razvoj beba.
 
Istraživači su otkrili da kada se mame i bebe međusobno gledaju i kada mame bilo kako komuniciraju s bebama, koordiniraju srčane ritmove s kašnjenjem manjim od jedne sekunde.
Studija je takođe pokazala da novorođenčad stara tri meseca i njihove majke mogu sinhronizovati otkucaje srca na milisekunde kad razmenjuju osmehe. I, što je zanimljivo, to deluje samo kod majke i njene bebe, dok je efekat izostao kad se radilo o tuđoj bebi.
 
Svaka mama zavisna je od mirisa svoje bebe. Ali zašto je to tako? Ispostavilo se da miris naše bebe zaista podiže nivo dopamina. Studija objavljena u časopisu "Frontiers in Psychology" pokazuje da miris naše bebe osvetljava naš centar za zadovoljstvo u mozgu.
Dolazi do reakcije slične onoj koja nastaje kad jedemo ukusnu hranu, što objašnjava zašto se osećamo kao da želimo da pojedemo svoje bebe jer su tako slatke.
 
Studija napominje da miris takođe motiviše mamu da se brine za dete. Mirisanje bebine glave je poput biološke nagrade. Jedno istraživanje je pokazalo da 90 odsto majki može da prepozna miris sopstvene bebe. Drugo istraživanje je otkrilo da bebe takođe reaguju na mamin miris.
 
Bebe mogu da vas namirišu kada uđete u sobu ako su dojene. Prepoznavanje mirisa može započeti dok je beba u materici, prema studiji objavljenoj u časopisu "Communicative & Integrative Biology". Emocionalni odnos između majke i deteta počinje uzajamnim prepoznavanjem, koje počinje tokom gestacije i nastavlja se tokom rođenja.
Ako dojite svoju bebu, možda ste primetili da se, ako se nađete u blizini dok ona drema, može iznenada probuditi, bez obzira na to koliko ste tihi. Miris majčinog mleka definitivno je privlačan bebama koje sisaju.
 
Da li ste se ikada zapitali zašto beba bolje spava kada je samo tata u blizini? To je zato što on nema isti miris. Bebe vole da budu blizu vašeg mirisa i on ih pokreće. To je još jedna veština preživljavanja koju im je dala majka priroda - one prepoznaju izvor hrane.

Teme

beba

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom