VIDEO: Sasi di Matera - najstarije naseljene pećine

Veruje se da su antičke pećine Sasi di Matera u Italiji najstarije stalno naseljene pećine na svetu.

Ove očaravajuće, prirodne pećine i crkve su pod zaštitom Uneska i privlače posetioce sa svih strana sveta. Potiču još iz kamenog doba i predstavljaju jednu od najstarijih naseobina u Italiji – i ljudi još u njima žive.

Sasi di Matera koja se nalazi na ivici strme litice na jugu Italije datira iz perioda od pre 9.000 godina i veruje se da je najstarija neprekidno naseljena pećina na svetu. Sasi je deo grada Matera koji je uklesan u stenu iznad klisure koju je napravila velika reka. Stanovnici su uspeli da iskoriste svaki pedalj stene koji je bilo moguće iskoristiti, tako da mnoga domaćinstva povezuju čitavi lavirinti uskih uličica i stepeništa.

Tokom godina su uklesavane nove prostorije da bi se proširio životni prostor za sve veći broj stanovnika. Domaće životinje su bile smeštene zajedno sa porodicama kojima su pripadale, ishrana je bila veoma jednostavna, bolesti česte, a malarija je bila stalna pretnja. Nakon Drugog svetskog rata, neki stanovnici su nevoljno napustili svoje oronule domove da bi se uselili u modernije stanove u gradu Madera.

I dok mnoge prastare prostorije leže napuštene i zaboravljene, samo naselje prosperira jer ga je Unesko 1993. uvrstio na listu Svetske baštine. Nekoliko pećina je preuređeno i transformisano u udobne apartmane, hotele i restorane da bi mogle da prime gomile ljubopitljivih turista željnih da saznaju šta je to toliko impersioniralo Unesko.

Nije iznenađujuće da se ovo piktoreskno okruženje više puta našlo na ekranima. Tako je ovaj krajolik korišćen prilikom snimanja biblijskih filmova uključujući i onaj iz 2004. "Passion of the Christ".

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja