Turisti nakon 70 godina spavaju u dvorcu grofa Drakule

Preko 80.000 ljudi prijavilo se na globalno takmičenje kako bi dobili priliku da prenoće u dvorcu grofa Drakule u Transilvaniji.

Dvoje srećnih dobitnika postaće prvi gosti koji će, nakon skoro 70 godina, prespavati u dvorcu. Oni će prenoćiti u dvorcu čije je zvanično ime Bran, radi se o vili iz 11. veka, koja predstavlja turističku atrakciju još od 1897. hodine kada je irski pisac Bram Stoker objavio roman "Drakula". U dvorcu će spavati na Noć veštica, 31. oktobra.

Noćenje u kovčezima

Na početku romana stoji da je londonski advokat Džonatan Harker putovao u udaljene šume Transilvanije zbog sklapanja posla sa misterioznim grofom Drakulom. Nekoliko stranica "okupanih krvlju" kasnije, aristokrata postaje drevni vampir sa velikim apetitom za arterije mladih žena. Iako Stoker nikada nije posetio Rumuniju, njegov opis sablasnih dešavanja u dvorcu Bran stvorio je mit.

Pobednici Airbnbovog takmičenja će, baš kao i mladi Harker u romanu, 31. oktobra krenuti na put prema Branu, a u dvorcu će ih dočekati Stokerov potomak kao domaćin večeri.

Nakon večere uz sveće posetioci će potom biti upućeni na mesto gde će provesti noć - sobu sa dva ogromna somotom obložena kovčega.

"Želimo da ulijemo osećaj straha na autentičan način, da ovo ne bude samo atraktivno sajmište", kazao je Dakre Stoker, samoproglašeni vampirski stručnjak i autor.

Razdvajanje činjenica od fikcije

Mnogi od 500.000 turista koji godišnje posete ovu lokaciju istražuju dvorac i njegove brojne sablasne kutke i pukotine.

"Dvorac ima 57 soba na četiri sprata, ali vam ne mogu reći koliko ima vampira", rekla je turistički vodič Anemona Todor. Svi koji su zainteresovani za duhove prošlosti ovde ih mogu istraživati.

Dvorac je izgrađen 1212. godine i bio je sedište brojnih aristokrata pre nego što je postao letnja rezidencija kraljice Marije od Rumunije. Komunistički režim zauzeo je rezidenciju na kraju Drugog svetskog rata, a kraljičinom unuku vraćen je tek 2006. godine. U međuvremenu je pretvoren u profitabilni privatni muzej.

Priče kažu da je zatvorske ćelije dvorca u 15. veku držao okrutni princ Vlad Tepes koji je ostao poznat po tome što je probadao svoje žrtve i bio inspirisan Drakulinim likom.

"Označavanje zamagljenih granica između fikcije i činjenica zahteva 'hiruršku preciznost'", kaže direktor marketinga zamka Aleksandru Priscu. Ipak, dodaje da tvrđava nudi upravo ono što se od nje očekuje: romantiku i misteriju u jednakim dozama. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.