Ako putujete sami, putujete skuplje

Mnogi ljudi zbog različitih životnih prilika, a neki zato što tako vole, na putovanje idu sami.
Takvi turisti se već pri odlasku u agenciju suočavaju sa svojevrsnom diskriminacijom. Naime, ti takozvani "singl" aranžmani skuplji su od 30 do 50 odsto.
 
Suzana Vuković rado putuje sama, pogotovu kada obilazi evropske prestonice. Kaže da je prednost takvog putovanja u tome što ga oblikujete isključivo po svojoj želji i posećujete ona mesta u gradu koja vas najviše zanimaju. Takvi aranžmani imaju i mane.
 
"Vi ne možete da platite putovanje koliko ono košta, nego morate da izvršite doplatu koja je, ako ste smešteni u hotelu, prilično visoka. Faktički, vi doplatite za još jednu osobu koja ne putuje sa vama", kaže Suzana Vuković iz Beograda.
 
Hotelijeri kažu da se iz ekonomskih razloga, u celom svetu, već četvrt veka praktično ne grade hoteli koji u svom sastavu imaju jednokrevetne sobe, pa su singl turisti prinuđeni da odsedaju u znatno skupljim dvokrevetnim sobama.
 
"Ono što je činjenica jeste to da bi morali i hotelijeri i turoperateri zajedničkim dogovorom da odvoje bar minimum kapaciteta 2,3, ili pet odsto za takve solo turiste", kaže Georgi Genov iz HORES, Udruženjea hotelijera i ugostitelja.
 
Broj samostalnih putovanja je primetno povećan poslednjih deset godina u celom svetu.
 
"Postoje naznake da će se određeni brojevi hotela odrediti da budu primereni isključivo za singl turiste i to je nešto što nas čeka u bliskoj budućnosti", kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA-e. 
 
Ima agencija koje se same potrude da pomognu putnicima kako bi smanjili troškove putovanja.
 
"Mi imamo baš dosta takvih putnika koji putuju sami i koji se na put odlučuju upravo zato što im mi pomognemo, odnosno, potrudimo se da ljude istih interesovanja, istog pola i sličnih godina spojimo, kako ne bi imali dodatne troškove i doplate ako bi se odlučili da putuju sami", kaže Miloš Janković iz Džangl travela za RTS.
 
U tu svrhu, agencije, pre odlaska na put, organizuju žurke upoznavanja na kojima se pronađu budući cimeri na putovanju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.