Pravi biseri Istre

Slovenačko parče jadranske obale nije veliko, ali može se reći da je maksimalno iskorišćeno.


Portorož i Piran, dva primorska bisera slovenačke Istre, svoju turističku ponudu, uz prirodnu lepotu Piranskog zaliva i njegovog zaleđa sa starim selima skrivenim u bogatoj vegetaciji, zaokružili su onim što je postalo nezaobilazno u savremenom turističkom biznisu: velnes i spa centrima.

Na tragu svoje sedmovekovne tradicije kao lečilišta, Portorož je ovu vrstu ponude doveo do savršenstva u okviru "LifeClass hotels and Spa" kompleksa u srcu grada sa pet luksuznih hotela (pet i četiri zvezdice) i velnes centrom koji je objedinio sve prednosti primorske destinacije i mediteranske klime sa tradicijom Azije i Dalekog istoka. Gostima su na raspolaganju programi talasoterapije i tajlandske masaže, centar lepote, medicinski i fizioterapeutski, fitnes, pilates i kinezis centar, Sauna park, a ono čime se ovde najviše ponose jeste specifičan Šakti-ajurveda centar u kome se praktikuju najrazličitiji ajurveda tretmani za relaksaciju duha i tela zasnovani na tradicionalnom predanju daleke Indije. Od jula prošle godine ovde je angažovano i osam sertifikovanih ajurveda terapeuta koje je odabrala i poslala vlada indijske pokrajine Kerala. 

Portorož je moderno letovalište sa brojnim hotelima, velikom i dobro opremljenom marinom, aerodromom u neposrednoj blizini, odličnom kulinarskom ponudom i brojnim mogućnostima da se odmor aktivno provede. Puna pažnja posvećena je kongresnom turizmu, pa nije slučajno što se najveći kongresni centar u Sloveniji nalazi u baš u portoroškom "Grand hotelu Bernardin" koji obuhvata čak 19 dvorana ukupnog kapaciteta 2.615 sedišta. 

U Portorožu se nalazi i najreprezentativniji hotelski objekat od Dubrovnik do Venecije, a reč je o obnovljenom hotelu "Palas" čija istorija je započela davne 1910. godine kada je zablistao kao jedan od najlepših na jadranskoj obali. Nakon uloženih sto miliona evra u renoviranje i opremanje, postao je prvi slovenački deluks superior hotel sa pet zvezdica (u ponudi ima 181 sobu visoko iznad standarda), a dat je na upravu čuvenom lancu "Kempinski". 
Kao kontrapunkt savremenom luksuzu Portoroža dolazi, tri kilometra, udaljeni Piran - srednjovekovni gradić uskih uličica i zbijenih kamenih kuća koji se prkosno useca u Piranski zaliv. 

Proizvodnja soli, idealna klima i pozicija trgovačkog raskršća, Piranu su obezbedili moć i bogatstvo koje se ogleda u raskošnim venecijanskim palatama, prelepim trgovima i crkvama, a u galerijama i muzejima rodni grad kompozitora i violiniste Đuzepa Tartinija čuva oreol kulturne oaze. 
Ovi gradići žive i kroz brojne manifestacije koje upotpunjuju boravak u njima, a sve počinje krajem aprila sa Solanskim praznikom, posvećenom berbi soli od koje su odvajkada živeli ljudi sa ovog područja, u maju sledi međunarodna izložba nautike u portoroškoj marini, a leto donosi brojne muzičke festivale na otvorenom - Piranske muzičke večeri, Tartini festival, Portoroške letnje noći... 

Ne treba zaboraviti da Portorož ima svoje mesto i na teniskoj mapi sveta - ovde se u julu održava ženski WTA turnir na tvrdoj podlozi. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja