VIDEO: Najveće Hitlerovo odmaralište postaje luksuzni kompleks

Ogromno odmaralište koje se prostire duž gotovo pet kilometara obale Baltičkog mora, Prora, izgrađeno u sklopu nacističkog programa odmora nemačkih vojnika i fabričkih radnika i službeno postaje luksuzni turistički hotelski kompleks.
Tri godine pre nemačkog napada na Poljsku 1939. Hitler je naredio izgradnju najvećeg svetskog turističkog kompleksa na obali ostrva Rigen. Odmaralište pod nazivom Prora s kapacitetom od 20.000 kreveta trebalo je da posluži za odmor, zabavu i razonodu višemilionske populacije Trećeg rajha. 
 
Međutim, nakon početka Drugog svetskog rata, radnici su vraćeni u fabrike, vojnici su otišli na front, a izgradnja Prore je prekinuta.
 
Prora je trebalo da predstavlja perjanicu takozvanog KDF "Kraft durch Freude" nacističkog projekta (Snaga kroz radost) osmišljenog i pomno planiranog nacionalnog programa i pokreta koji brine o zabavi i razonodi građana Trećeg rajha. Tokom trogodišnjih radova više od 9.000 radnika izgradilo je turistički kompleks dugačak gotovo pet kilometara. 
 
Nakon više od šezdeset godina Prora postaje ponovno aktuelna. Prava na njegovu obnovu 2013. kupuje jedna nemačka građevinska kompanija koja će od nje napraviti luksuzno odmaralište i jednako luksuzan stambeni kompleks. Stanovi se mogu kupiti ili iznajmiti. Za kupovinu stana treba izdvojiti između 358.000 i 649.000 evra.
 
Turisti na raspolaganju imaju hotele, hostele, prodavnice s luksuznom robom i restorane. 
 
Radovi bi u potpunosti trebalo da budu završeni do 2022. godine.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja