Gradonačelnica Amsterdama želi da ukine Četvrt crvenih fenjera

Gradonačelnica Amsterdama razmišlja o preseljenju prostitucije iz poznate Crvene četvrti Amsterdama. Želi da se turisti više fokusiraju na kulturnu vrednost centra grada.
Gradonačelnica Amsterdama želi da ukine Četvrt crvenih fenjera
Foto: Pixabay
Femke Halsema (52) je prva žena na čelu grada u istoriji Amsterdama, a na toj dužnosti je pet meseci. Za Blumberg je navela svoje razloge - zašto želi da preseli prostituciju iz Crvene četvrti, praksu koja u centru Amsterdama postoji vekovima.
 
"Prečesto sada vidimo ranjive strane žene iza prozora, dok im dovikuju horde pijanih turista. Naš centar jedan je od najstarijih u Evropi s ogromnim kulturnim i istorijskim značajem, a koji očito propada. Hteli bismo da turisti vide njegovu kulturnu vrednost", navela je gradonačelnica.
 
Prema Halseminim rečima - Crvena četvrt, sa svojih više od 370 izloga s prostitutkama, više ne odgovara modernom gradu.
 
Osim što misli da turisti "dehumanizuju prostitutke" pijanim dovikivanjem i fotografisanjem, gradonačelnica želi da pomeri prostituciju iz centra i kako bi se turisti bolje rasporedili po celom gradu. Naime, prostituciju ne namerava da ukine u celom Amsterdamu, već samo u centru.
 
U 2016. godini grad od 850.000 stanovnika posetilo je 18 miliona turista, a gradonačelnica veruje kako će taj broj nastaviti da se povećava.
 
Halsema je spomenula kako je veliki izazov za nju i sve veća cena nekretnina u gradu, zbog čega Amsterdam postaje preskupo mesto za život. Takođe, od grada koji žena prvi put vodi u njegovoj istoriji od preko 700 godina, želi da napravi uzor po vidljivosti žena na vodećim funkcijama. 
 
Halsema, koja dolazi iz Zelene stranke (GreenLeft), nedavno je podigla medijsku prašinu kada je izjavila da se u Amsterdamu neće sprovoditi zakonska zabrana nošenja burke u javnom prevozu, školama i zgradama vlade. Kasnije je izjavila pred gradskim većnicima da će se Amsterdam pridržavati tog zakona, istovremeno naglašavajući da grad i njegova policija ipak imaju drugih gorućih prioriteta.
  • Небитно

    12.12.2018 13:20
    ''...dok im dovikuju horde pijanih turista. ...Naš centar... Hteli bismo da turisti vide njegovu kulturnu vrednost..''

    Хм, када неко декларише туристе као 'хорде пијаних' а да истовремено од њих очекује да се диве културним вредностима центра...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja