Pasoš Srbije na 40. mestu

Pasoš Srbije rangiran je na 40. od ukupno 104 mesta po broju zemalja u koje njeni građani mogu putovati bez viza, pokazalo je istraživanje kompanije Henli and partners (Henley&Partners).
Od bivših jugoslovenskih republika Slovenija je najbolje plasirana - na 11. mestu zajedno s Mađarskom, Letonijom, Litvanijom i Slovačkom, pošto iz tih zemalja bez viza može da se putuje u 180 država.
 
Građani Srbije, prema Henli pasport indeksu, mogu bez vize putovati u 129 zemalja. Srbija 40. mesto deli s pacifičkom državom Vanuatu.
 
Hrvatska je sa 168 zemalja u koje njeni građani mogu ići bez viza na 20. mestu, s Andorom i San Marinom.
 
Makedonija je na 43. mestu sa 125 zemalja, Crna Hora na 45. mestu sa 123 zemlje, a BiH na 49. mestu sa 118 zamalja. Albanija je na 50. mestu sa 115 zemalja, dok se s kosovskim pasošem može putovati u 44 zemlje čime je Kosovo na 94. mestu.
 
Bugarska i Rumunija su na 19. mestu sa 169 zemalja u koje njihovi građani mogu putovati bez viza.
 
Najbolje je plasiran japanski pasoš s kojim se bez viza može putovati u 190 zemlje, a za njim slede singapurski i južnokorejski sa 189. zemlje.
 
Treće mesto dele Francuska i Nemačka sa 188 zemalja, a potom Danska, Finska, Italija i Švedska sa 187 zemalja.
 
Do 10. rednog mesta nalazi se 20-tak zemalja, uglavnom Evropske unije plus Norveška, SAD, Australija, Island i Novi Zeland. Na poslednjem, 104. mestu se nalaze Avganistan i Irak čiji državljani mogu putovati u 30 zemalja bez viza. Iznad njih su Eritreja, Jemen, Pakistan, Somalija i Sirija.
  • Piško

    15.01.2019 22:53
    ...
    Da, ali ne treba zaboraviti da sa njim možemo na more u naš grad pobratim - Gomelj. Jednako tako, sa kožnom knjižicom možemo na predivne azurne obale Magnitogorska - čelična jutra gratis.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.