Izglasano: Venecija počinje da naplaćuje ulaz turistima

Gradske vlasti Venecije glasale su danas za početak naplaćivanja "ulaznica" posetiocima za istorijski centar grada kako bi mogle da obezbede sredstva za njegovo održavanje.
Izglasano: Venecija počinje da naplaćuje ulaz turistima
Foto: Pixabay
Gradski čelnici su velikom većinom glasova podržali odluku o naplaćivanju ulaznice, navodeći da će svaki posetilac ove godine morati da plati tri evra kako bi ušao u grad. 
 
Procenjuje se da će taj iznos biti povećan na između šest i 10 evra od početka 2020. godine, zavisno od toga da li turisti dolaze u špicu sezone ili kada je ona nešto slabija. 
 
"Ovo je značajna prekretnica u upravljanju turističkim tokovima u Veneciji", rekao je gradonačelnik Luiđi Brugnaro koji je zagovarao ovu šemu. 
 
Stanovništvo Venecije naglo je opalo poslednjih decenija sa oko 175.000 posle Drugog svetskog rata na današnjih oko 50.000. Preostali stanovnici konstantno se žale na "poplavu" turista, dok oni moraju da plate troškove čišćenja i bezbednosti. 
 
Gradsko veće, međutim, nije preciziralo na koji način će se naplaćivati ulaz, ali je gradonačelnik predložio da transportne kompanije koje dovode posetioce pridodaju taj iznos na cenu karte. 
 
Oko 25 miliona turista "slije" se u taj grad svake godine, od kojih oko 14 miliona tamo provede samo jedan dan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja