Beč dobija ulicu s regulacijom temperature vazduha

Kako bi delovao protiv urbanih toplotnih ostrva u okrugu i olakšao život tamošnjim stanovnicima, grad Beč započeo je pilot-projekt u ulici Ciglegase, koja bi trebalo da postane prva ulica s mogućnošću regulacije temperature vazduha.
Beč dobija ulicu s regulacijom temperature vazduha
Foto: Pixabay
Naučnici već decenijama upozoravaju na negativne posledice koje porast površinske temperature planete ima na ljude i biljni i životinjski svet. Prve su posledice već vidljive u gradovima u kojima porast globalne temperature značajno menja lokalna klimatska obeležja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplotnih ostrva, prenosi Al Jazeera.
 
Beč je prepoznao taj problem i odlučio da sprovede pilot-projekat u jednoj od svojih ulica, stoji u saopštenju Inostrane kancelarije Grada Beča u Zagrebu.
 
Bečki naučnici su izračunali da bi do kraja stoleća u okrugu Nojbau godišnje moglo da bude od 50 do 55 vrućih dana, što ga čini jednim od najtoplijih u Beču. Deca, bolesni i stariji ljudi, ali i životinje posebno su pogođeni visokim letnim temperaturama. Rekonstrukcija ulice, ozelenjavanje površina, instalacija sistema za hlađenje i ovlaživanje vazduha te postavljanje ivzora pitke vode trebalo bi da povećaju kvalitet života tamošnjih stanovnika.
 
Troškovi adaptacije ulice nakon radova na vodovodnim cevima iznose 2,4 miliona evra. Grad će pokriti 70 odsto troškova, a ostalih 30 odsto finansiraće okrug iz vlastitog budžeta.
 
"Klimatske promene su jedan od najvećih izazova za buduće generacije. Negativne posledice porasta temperature posebno su primetne u okruzima u samom centru grada, poput okruga Nojbau, gde ima malo zelenih površina", navodi se u saopštenju povodom predstavljanja projekta.
  • Ja

    18.04.2019 12:01
    U jednoj zemlji na Balkanu
    Za to vreme kod nas radi sve suprotno: U gradovima se seku drva, a zelene povrsine stavljaju pod behaton ili beton. U nacionalnim parkovima se nekontrolisano seku sume, jezera se ispumpavaju, bistre recice stavaljaju u cevi, a malo vece reke sluze kao deponije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.