Rafting na Tari - adrenalinska avantura o kojoj svi pričaju

Proleće je stiglo, temperature rastu i svi već misle o odmoru od vrućine, grada i buke. Sve češće se planira aktivan odmor u vidu raftinga na Tari, neki idu po prvi put, dok se drugi vraćaj na istu avanturu drugi, treći, četvrti put.
Odlučili smo da vam opišemo šta je tu tako posebno i zašto vredi probati i iznova se vraćati ovoj jedinstvenoj, adrenalinskoj avanturi.  
 
Dve su najbitnije stvari zbog kojih se gosti svakog proleća i leta vraćaju na rafting: reka i domaćini
 
Počnimo od ovog drugog. Ljubazni domaćini u Rafting centru Drina Tara će vas, po samom dolasku, dočekati nezaobilaznom domaćinskom dobrodošlicom, koja će učiniti da se osećate veoma prijatno, kao da ste tu već i sami domaći.. Sam Rafting centar Drina-Tara je zasigurno najveći objekat za aktivni odmor u ovom delu Evrope i u njemu je živo od aprila do kraja oktobra, i puno gostiju koji boje kamp svojim osmesima. RC Drina-Tara je ušuškan u kanjonu reke, na granicama dva velika nacionalna parka: Nacionalnog parka Sutjeska i Nacionalnog parka Durmitor. 
 
Smeštaj u kampu je u bungalovima, od kojih je već ove sezone više od pola u Lux kategoriji, sa kupatilom i wc-om unutar samog bungalova. Besprekorna higijena u ovim drvenim bungalovima i malo oštrija klima u kanjonu (uz žubor vode) učiniće da spavate veoma dobro. 
 
Organska hrana na tradicionalni način
 
Ono o čemu svi pričaju, pored raftinga, je hrana u ovom rafting kampu. Kada bi moralo da se opiše u dve reči, rekli bismo: ukusno i obilno. Obroci su zaista izdašni i sve namirnice su, po rečima domaćina, organski uzgajane u okolini kampa. Sva hrana je pripremana na tradicionalni način ovog podneblja, pa ćete moći da probate: pršut, skorup, teletinu ispod sača, pastrmku... Domaćini kažu da se na raftingu brzo troše kalorije, pa mora dobro da se jede. Mi smo ih, više nego raspoloženi, poslušali.
 
 
Iako u samom okruženju i kanjonu Tare ima dosta kampova, moramo da naglasimo da mi prenosimo iskustva samo iz Rafting centra Drina Tara. Smeštaj u bungalovima je od dvokrevetnih do šestokrevetnih i svi su podjednako udobni i opremljeni. U bungalovima ima struje i besplatnog Wi-Fi interneta. Domaćini kažu - ako nekome bude hladno, tu su dodatni prekrivači i grejanje unutar objekta, koje obezbeđuju od ove sezone. Kapacitet je dosta velik, prelazi 350 ležajeva, pa je u kampu uvek živo, a pogotovo vikendom, kada se svakog petka i subote organizuju žive svirke u restoranu kampa. Borko Todorovic, jedan od suvlasnika, u neformalnoj priči nam je, uz napomenu da kamp ove godine proslavlja jubilarnih 20. godina rada, rekao da se planira dosta koncerata i dešavanja kojima će obeležiti ovaj, zaista veliki jubilej.
 
Restoran je prošle godine kompletno renoviran i predstavlja jedno posebno mesto u kampu. To je samo srce kampa, gde se uz neprekidan smeh stalno učvršćuju stara i sklapaju nova prijateljstva i neke nove ljubavi. Ugostiteljski objekat je iznad same reke, na tri nivoa, i može da primi 350 gostiju. Ono što je nas oduševilo je osoblje, koje je, uz prijatan osmeh, radilo svoj posao sa uživanjem i bilo uvek raspoloženo da ispuni sve naše zahteve. 
 
 
Rafting centar Drina-Tara dobro osluškuje potrebe svojih gostiju, pa je samim tim gornji sprat restorana ustvari jedna sala za konferencijska dešavanja i ostale slične namene, za team building dešavanja, koja su sada postala uobičajena stvar i za kompanije u regionu. U kampu se uvek nešto radi, nešto novo se planira, a domaćini ponekad vole i da čuvaju to kao tajnu, samo su nam napomenuli da će od ove godine biti kupanja u kampu...
 
Adrenalinski rafting na Tari
 
Retko koji adrenalinski sport donosi toliko smeha i uživanja, a nigde na svetu se ne organizuje rafting u toliko kristalno čistoj reci, koju čak možete i da pijete. Ukratko, nezaboravno iskustvo koje će vam dugo posle toga držati osmeh na licu. 
 
 
Pred sam polazak na rafting, skiperi će vam održati kratak čas o ponašanju u čamcu, bezbednosti i komandnoj organizaciji u toku samog raftinga. Takav sastanak je obavezan i radi se neposredno pred ulazak u čamac. Kad ste već u čamcu, avantura počinje i uzbudljiva vožnja kroz brzake, bukove i krivine. Nije lako opisati tu prirodu koja vas okružuje i promiče polako pored vas u toku rafting spusta, kao ni tu energiju kada polumokri savladate jedan penušavi brzak ove jedinstvene reke. Usput se staje na nekoliko mesta, negde zbog kupanja (na mirnijem delu), negde zbog skakanja sa dva metra visine, a negde zbog pravljenja jedinstvenih fotografija… Sam spust traje od doručka i završava u samom kampu, gde se stiže na tuširanje toplom vodom iz tuševa uz najprijatinije mirise iz kuhinje, koji govore da je vreme ručku.
 
Ako želite da provedete samo jedan dan na raftingu i ručku ili nekoliko dana na odmoru u prirodi, Rafting centar Drina Tara nudi više aranžmana koje možete pogledati OVDE.
  • Nn

    25.04.2019 18:47
    Strava stvar
  • Mile

    24.04.2019 15:52
    Odlicni
    Isao sam sa proslom firmom nekoliko puta, a evo sam organizovao ekipu sa novog posla da idemo.
  • khm

    24.04.2019 14:46
    Bio bas kod njih u kampu, odlicno iskustvo, hrana i atmosfera!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja