Deset neobičnih činjenica o Irskoj

Irska je evropska država koju zbog zadivljujućih prirodnih lepota nazivaju još i smaragdnim ostrvom.
Deset neobičnih činjenica o Irskoj
Foto: Pixabay
Ovo je 10 manje poznatih činjenica o ovoj veličanstvenoj zemlji.
 
1. Dablin se ponosi činjenicom da ima jedan pub na svakih 100 stanovnika. Najstariji irski pub "Sean's Bar" nalazi se u gradu Athlone, a veruje se da datira iz 900. godine nove ere.
 
2. Prosečni Irac svake godine popije oko 95 litara piva, te se tako nalazi na šestom mestu najvećih konzumenata ovog pića u Evropi. Više piva popije se u Češkoj, Nemačkoj, Austriji, Estoniji i Poljskoj.
 
3. Maj je, u proseku, najsuvlji mjesec u godini u ovoj zemlji. Ovo je dobar podatak ako planirate posetiti Irsku.
 
4. Irci nakon odlaska u penziju najčešće odlaze na Kanarska ostrva.
 
5. Irska ima najmanji broj prijavljenih viđenja neidentifikovanih letećih objekata (NLO) na nebu od svih evropskih zemalja.
 
6. Belu kuću dizajnirao je irski arhitekta Džejms Hoban, koji je iz mesta Kalan u Kilkeniju emigrirao u Sjedinjene Američke Države nakon završetka Američkog rata za nezavisnost.
 
7. Irska je 2002. godine bila prva zemlja na svetu koja je uvela porez na plastične kese koje se mogu nabaviti u prodavnicama i supermarketima.
 
8. Muckanaghederdauhaulia je priobalni gradić u grofoviji Galvej, koji nosi titulu mesta s najdužim imenom u Irskoj.
 
9. Drisheen je nacionalno irsko jelo. Reč je svojevrsnom tipu krvavice koji se pravi od svinjskog mesa, kravlje, svinjske i ovčje krvi, hleba, ovsenih pahuljica i masnoća.
 
10. Termin bojkot dolazi od irskog kapetana Džejmsa Bojkota. Prvi put se službeno iskoristio u članku magazina Inter-Ocean 12. oktobra 1880.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja