Sagrada familija dobila građevinsku dozvolu nakon 137 godina

Bazilika Sagrada familija, zaštitni znak Barselone, koju je projektovao katalonski arhitekta Antonio Gaudi, dobila je građevinsku dozvolu, pošto je 137 godina bila ilegalno gradilište.
Sagrada familija dobila građevinsku dozvolu nakon 137 godina
Foto: Pixabay
Gradska uprava drugog po veličini španskog grada odobrila je izdavanje dozvole građevinskoj kompaniji koja izvodi radove na bazilici. Dozvolu će platiti 4,6 miliona evra. Šefica urbanističkog odeljenja u gradskoj upravi Žanet Sanz izrazila je zadovoljstvo zbog toga što je "rešena istorijska nepravilnost u gradu: da se znamenitost kao što je Sagrada familija (...) gradi ilegalno".
 
Dozvola važi do 2026, kada treba da se završe radovi početi 1882. godine. Gaudi je zahtev za izdavanje građevinske dozvole podneo gradskoj skupštini Sant Martija, sela koje je posle postalo četvrt Barcelone i nikada nije dobio odgovor.
 
Bazilika koju je 2017. posetilo 4,5 miliona turista, najposećenija je znamenitost Barselone koja je 2005. uvrštena na UNESCO-ov popis svetske baštine. Građevinski radovi koji se finansiraju isključivo donacija vernika i prodajom ulaznica turistima, treba da se završe do 2026, sto godina nakon smrti arhitekte.
  • nebesky

    09.06.2019 09:30
    Toliko je i meni...
    ovde(!) trebalo godina da dobijem sve dozvole za legalizaciju šupe, pa šta? Ne hvalim se, kao ovi, nego sam srećan i zadovoljan - živim u šupi i krećem u bolji život...
  • TutuMrak

    07.06.2019 23:20
    Sagradiše Sagradu
    Da nije ta građevina možda u Srbiji?
    Ipak, valjalo bi to preispitati. Toliki ljudi izgiboše.

    A i razlozi zbog kojeg je počela gradnja, ni te osobe, više ne postoje.
    Srušiti to, pa podići jedan valjan parking. I neku hamburgeriju tu.
    I obavezno poseći sve okolo, da ne smeta, tim senkama drveća...

    Šta!? Kažete, nije to Srbija?
    Nije to Novi Sad? Uuu, vidi stvarno, ne liči baš građevina....

    Mada, sve ostalo liči.... dozvola, padanje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja