FOTO: Avantura o kojoj svi pričaju - rafting na Tari i hiking u Nacionalnom parku Sutjeska

O raftingu na Tari već svi znaju ponešto. Pre svega, to je 25 kilometara koje se zauvek pamte. Ali zbog čega rafting na Tari postaje sve popularniji?
FOTO: Avantura o kojoj svi pričaju - rafting na Tari i hiking u Nacionalnom parku Sutjeska
Foto: 021.rs

Dva su osnovna razloga - adrenalinska avantura u nesvakidašnjoj prirodi i odmor u domaćinskoj atmosferi. Možda ne znate da je Tara jedina reka čiju vodu možete piti u toku raftinga, ali i samo ovaj podatak nekome može biti dovoljan razlog da odmah poželi da bude tamo.

Ova prelepa tirkizna reka ujedno useca najveći kanjon u Evropi nestvarnih i nesvakidašnjih pejzaža, a kada leto stigne, rafting se pretvara u savršenu kombinaciju adrenalinske vožnje i osveženja u reci. Uglavnom nemirna planinska reka, Tara uspori na nekim mestima koja su idealna za kupanje i skakanje u vodu.

U Rafting centru "Drina Tara" od ove sezone odlučili su da svojim gostima omoguće još veće uživanje. Uredili su plažu u kampu i obećavaju nezaboravne dnevne provode.

"Vaše je samo da ponesete kremu za sunčanje i rezervišete svoju avanturu. Da bi vam utisak o ovom aktivnom odmoru bio potpun, predlažemo vam da odvojite dan za šetnju po Nacionalnom parku Sutjeska. Ovaj Nacionalni park je pod zaštitom UNESCO i, po mnogo čemu, jedinstven je na svetu. Njegovu prirodu i priče treba da doživite, a najbolji način za to je uz vođstvo naših profesionalnih vodiča", kažu u ovom rafting centru smeštenom u Bastasima, nedaleko od Foče.

U kampu se svakog dana pravi okvirni plan za dnevne aktivnosti, pa tako postoji i dan za sve popularniji hiking.

Obučeni vodiči posetioce iz kampa, već nakon doručka, terenskim vozilima prevoze do početne pozicije, tačnije do Prijevora, polazne tačke koja je od kampa udaljena oko dva sata vožnje.

Prijevor je na nadmorskoj visini od 1.668 metara i nalazi se u podnožju planine Maglić - najvišeg vrha u BiH. Odatle se ekipa spušta na 1.357 metara nadmorske visine, do doline znane kao Suve jezerine. To je dolina oblika slova U, nastala dejstvom lednika.

Zapravo, sav reljef ovog kraja je nastao dejstvom lednika. Tu je u prošlosti bilo stalno jezero koje se sad samo povremeno pojavljuje, s proleća, topljenjem snega sa okolnih planina.

Iz doline ponovo počinje penjanje, strmom stazom dugom kilometar, a potom se dalje pešači još 400 metara po ravnom da bi se stiglo do Trnovačkog jezera koje je na 1.517 metara nadmorske visine. Za ovaj deo puta obično je potrebno oko sat i po. U povratku sledi obilazak Perućice - čuvene i jedine prašume u Evropi.

Ukupna razliku u nadmorskoj visini tokom čitavog hikinga je oko 500 metara. Povratak u kamp je u prevečerje, u pravo vreme za večeru - tradicionalnu domaću hranu spremljenu po receptima sa podneblja reke Tare.

Sve ovo je dovoljan razlog da se odlučite da odvojite nekoliko dana za nezaboravnu avanturu u prirodi koja će vam napuniti baterije i ozvežiti čula i kojoj ćete sigurno poželeti da se vratite.

A u svemu tome će vam svesrdno pomoći domaćini iz Rafting centra "Drina Tara", čiju detaljniju ponudu možete pogledati i OVDE.

  • Nn

    10.06.2019 15:06
    Tamo bas ima smisla ici na hajking! Priroda je carobna!
  • Milan

    10.06.2019 12:05
    Bio dva puta, moja preporuka bez premisljanja.
  • Milan

    10.06.2019 10:17
    Bili, videli.. idemo opet! :) sjajna priroda i još bolji domaćini!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja