Sve više gradova Evrope ograničava broj turista, poslednji u nizu Briž

Obilazak jednog od najlepših zvonika na svetu možda više neće biti tako jednostavan, jer je Briž najnoviji evropski grad koji želi da ograniči turističke posete.
Sve više gradova Evrope ograničava broj turista, poslednji u nizu Briž
Foto: Pixabay
Belgijski grad jedna je od najpopularnijih stanica na evropskim turnejama. Njegov istorijski gradski centar uvršten je pre 20 godina u UNESCO-vu listu svetske baštine i navodi se kao "izvanredan primer srednjevekovnog istorijskog naselja".
 
Međutim, popularnost sa sobom donosi i brojne izazove, posebno na tako kompaktnom mestu.
 
Gradonačelnik Brik de Fov podržao je mere koje će ograničiti broj posetilaca. Grad više neće promovisati dnevne izlete i smanjiće broj brodova koji mogu da pristanu u njegovu luku.
 
Trenutno, luka može da primi pet brodova istovremeno, ali će taj broj biti ograničen na dva dnevno.
 
Turistički odbor će, takođe, okončati svoje reklamne kampanje u obližnjim metropolama, kao što su Brisel i Pariz. Cilj je da se ograniči broj dnevnih izleta, jer oni rezultiraju gubljenjem gradskih prihoda.
 
"Moramo da kontrolišemo priliv ako ne želimo da postanemo Diznilend", rekao je de Fov.
 
Trenutno, broj posetilaca je veći od broja stanovnika centra grada za oko tri prema jedan.
 
Briž se ovim odlukama pridružio drugim gradovima širom Starog kontinenta koji se bore sa posledicama masovnog turizma.
 
U Amsterdamu, vlasti su odlučile da premeste čuveni "I Amsterdam" znak u manje prometne delove grada, jer su slova visine dva metra postala previše popularna na Instagramu i drugim društvenim mrežama. To je deo širih mera Holandije da desetine miliona posetilaca godišnje usmere na slabije posećene delove zemlje.
 
Rim se fokusirao na zabranu specifičnih turističkih ponašanja koja dovode do prljanja, zagušenja i erozije grada, kao što je kupanje u čuvenim gradskim fontanama. 
 
Sa druge strane, Venecija planira da uvede posetiocima takse od 10 evra, bez obzira na to da li dolaze u turističkoj sezoni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.