Kineski turisti najviše troše na putovanja

Turizam ostvaruje više od devet odsto ukupnog bruto društvenog proizvoda u svetu.
Kineski turisti najviše troše na putovanja
Foto: Pixabay
Najvažniji značaj turizma ogleda se u ekonomskim koristima koje donosi lokalnoj ekonomiji.
 
Turisti iz godine u godinu troše sve više. Prihodi od međunarodnog turizma u 2018. godini u svetu su iznosili 1.700 milijardi američkih dolara, što je za četiri odsto više nego u 2017. i novi rekord, čime je turizam zadržao treće mesto među privrednim sektorima u svetu, pokazuju podaci Svetske turističke organizacije (UNWTO).
 
Iako je turizam u početku bio privilegija malobrojnih privilegovanih pojedinaca, danas u turističkim kretanjima učestvuje više od milijardu ljudi godišnje. Globalizacija, više slobodnog vremena, industrijska, tehnološka i saobraćajna revolucija i razvoj građanske klase, uticali su na pozicioniranje turizma kao jednog od najvažanijih faktora ekonomskog razvoja u svetu.
 
Ukupan broj turista takođe raste, u 2018. bilo ih je 1,4 milijarde ili šest odsto više nego u 2017. Prema procenama, ovaj trend će se nastaviti i u 2019. U prva tri meseca ove godine bilo je četiri odsto više međunarodnih turističkih dolazaka nego u isto vreme 2018, a do kraja godine očekuje se porast od tri do četiri odsto.
 
Ko je najviše potrošio?
 
Strani turisti koji su svojom potrošnjom u 2018. najviše doprineli rastu prihoda od međunarodnog turizma su Kinezi, koji su širom sveta potrošili 277,3 milijarde dolara ili 5,2 odsto više nego u 2017, a na drugom mestu su turisti iz SAD-a sa ukupnom potrošnjom od 144,2 milijarde dolara.
 
Nemci su zauzeli treće mesto na ovoj listi, i potrošili su 94,2 milijarde dolara što je porast od 1,2 odsto od 2017. Četvrti su Britanci, koji su na putovanja izdvojili gotovo 76 milijardi dolara ili 3,4 odsto više, dok se na petom mestu ističu Francuzi sa cifrom od 48 milijardi dolara.
 
Zurab Pololikašvili iz Svetske turističke organizacije rekao je da da rast vrednosti postaje važniji od povećanja broja turista, pogotovo za ekonomije u nastajanju.
 
"Prihodi od međunarodnog turizma pretvaraju se u nova radna mesta i stvaraju bolje uslove za rad i unapređuju ekonomiju", rekao je Pololikašvili.
 
U UNWTO-a navode i da su Azija i Pacifik imali najveći rast u prihodima od međunarodnog turizma (sedam odsto) nakon čega sledi Evropa sa povećanjem tih prihoda od pet odsto, dok su srednja i istočna Evropa i severoistočna Azija bile podregije sa najvećim rastom prihoda, od po devet odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.