Kazne za vozače koji u automobilu nemaju važeći atest

Svi koji imaju ugrađen TNG (auto-plin) uređaj u vozilu, moraju da imaju važeći atest kako bi izbegli kazne koje se kreću i do 20 hiljada dinara.

I to u slučaju da je vozilo registrovano, a da je prošlo pet godina od ugradnje TNG uređaja ili 10 godina od proizvodnje TNG boce, neophodno je da se uradi novi atest.

Ukoliko na našem drumu vlasnik vozila bude zatečen u prekršaju rizikuje da ga policija isključi iz saobraćaja, skine tablice, ali i da plati kaznu od 5.00o do 20.000 dinara kaznu, pišu Večernje novosti.

Ko prelazi granicu treba da vodi računa. Saobraćajna policija sve češće organizuje takozvane "Tispol" akcije, koje su sinhronizovane u 28 država Evrope.

U Grčkoj kazna je 500 evra, ako težina vozila deklarisana u saobraćajnoj dozvoli ne odgovara činjeničnom stanju zbog ugrađenog TNG uređaja.

U nekim zemljama kazne se kreću i do nekoliko hiljada evra. Najmanja kazna je u Crnoj Gori svega 60 evra. U Austriji čak 3.000 evra. Policajci će vas pored kazne, uredno ispratiti do državne granice.

Kako pišu Novosti, u Sloveniji kazne su rigoroznije. Ukoliko policajac uhvati vozača u prekršaju, vozilo mora da se parkira sa strane. Onda zovu vatrogasce da penom zatrpa vozilo. A onda za sve to vozaču isporuče kaznu.

Novosti ukazuju da je atest značajan zbog bezbednosti vozača. Cena atestiranja u Srbiji 6.000 dinara i važi pet godina.

Inače, vozila koja koriste gas, ne smeju da ulaze u zatvorene garaže koje nemaju ugrađenu posebnu ventilaciju, zato što su ti gasovi teži od vazduha i vremnom se akomuliraju na dnu garaže. Dovoljna je samo jedna varnica da napravi haos, pišu Novosti.

  • As

    14.07.2019 03:53
    Otimaj
    Samo ih novac interesuje otimaju na svakom koraku. Haračlije.
  • zealot

    14.07.2019 00:36
    @purgerNS
    Tako je, a naročito zbog izmene saobraćajnih (nove tablice bez kvakica), ponovni atest je obavezan, bez obzira ako je i prethodne godine urađen.
  • purgerNS

    13.07.2019 18:46
    kakva glupost..
    pa nemožeš proći na tehničkom bez važećeg atesta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja