Adrenalinska avantura u povratku s mora - rafting, hiking, kanjoning, safari

Odlazak na more i standardni, svakodnevni rituali celodnevnog boravka na plaži odavno više nisu izbor za mlade, ali ni one malo starije.
Adrenalinska avantura u povratku s mora - rafting, hiking, kanjoning, safari
Foto: 021 (Rafting centar Drina - Tara)

U današnje vrreme većina turista od odmora uvek očekuje i nešto više - ponekad je to obilazak istorijskih ili kulturnih lokaliteta u okolini, a sve češće je to potreba za jednodnevnom ili višednevnom avanturom. Baš takva avantura je odlazak na rafting na reci Tari.

Na svega dva do tri sata vožnje od jadranske obale, sakriven između dva nacionalna parka, nalazi se ovaj regionalni epicenter adrenalinske avanture. Mi preporučujemo Rafting centar "Drina - Tara" koji se nalazi u BiH, 15 km od Foče, na samoj granici nacionalnih parkova Durmitor i Sutjeska.

U ovom kampu, ušuškanom uz samu reku Taru, osim ljubaznih domaćina i nadaleko čuvene, tradicionalne hrane, posetioce očekuju brojne aktivnosti u prirodi u kojoj se može provesti od nekoliko sati do nekoliko dana, kako se ko odluči.

Koja god opcija da se odabere niko neće ostati ravnodušan na tamošnje pejzaže kao i svež planinski vazduh koji može delovati lekovito nakon vrelog morskog ambijenta ili višemesečnog disanja gradskog vazduha.

Iako nadaleko poznat kao centar za rafting, on je prerastao u kompletan centar za aktivni odmor te se osim raftinga može ići i na hiking, foto safari džipom, kanjoning, vožnju ATV kvadovima, ili neki od jednodnevnih izleta. U svakom slučaju, šta god da se odabere, greške nema.

Rafting na Tari

Ubedljivo najpopularnija aktivnost u kampu počinje oko 10 sati, obično posle obilnog doručka uz organske lokalne specijalitete (domaći pršut, vrući uštipci s kajmakom, pogače ispod sača, itd). U nekoliko sati raftinga može se videti najatraktivniji deo kanjona i reke Tare uz obilazak vodopada, divljih izvora i nekoliko obaveznih stajanja zbog fotografisanja i kupanja.

Tura se završava kod samog kampa "Drina - Tara". Ostatak dana, zavisno od aranžmana, može se provesti u kampu uz ručak (teleća čorba, jagnjetina, jaretina, teletina ispod sača s ukusnim povrćem, sveže salate, domaće pite, ječmeni, još vruć hleb i još mnogo toga).



Posebnost raftinga je čista i bistra voda reke Tare koja se može piti. Za rafting nije neophodna posebna fizička pripremljenost, jedino što se preporučuje je krema za zaštitu od sunca i eventualno nepromočiva kamera, mada se u kampu može iznajmiti GoPro7.

Hiking

Nakon raftinga, ovo je jako popularna aktivnost u ovoj nestvarno lepoj prirodi. Najčešća destinacija za pešačenje je Nacionalni park Sutjeska, uz profesionalne vodiče.

Možeš se odabrati i pohod na Zelengoru, uspon na najviši vrh BiH, vrh Maglića ili na Durmitor. Greške nema šta god da se odabere, a za ovakvu vrstu avanture poželjno je samo imati udobnu obuću za pešačenje i slojevitu garderobu prilagođenu vremenskim uslovima.

4x4 safari džipom

Prvi izbor za 4x4 foto Jeep safari je tura Nacionalnim parkom Sutjeska, u kojoj se obilazi prašuma Perućica, vodopad Skakavac, planinski katuni i Tjentište sa svojom bogatom istorijom.

Osim toga, može se ići i na safari na planinu Zelengoru i videti njena prelepa jezera, u narodnu poznata kao gorske oči. Safari na Zelengoru traje ceo dan, a vidici svakom oduzimaju dah.

Kanjoning

Ova avantura je namenjena za prave adrenalinske zavisnike. Jedna je od novijih, jako uzbudljivih aktivnosti, uključuje prolazak kroz uske kamene prolaze i kanjone.

Obilaze se kanjon Hrcavke ili kanjon Nevidio. Za kanjoning je potrebno imati malo bolju fizičku kondiciju, pa pojedinačnu sposobnost za učestvovanje u ovoj aktivnosti procenjuju organizatori u Rafting centru "Drina - Tara".

Vožnja ATV kvadova

Za one koji žele da sjedine avanturu, adrenalin i uzbuđenje, obezbeđeni su novi, snažni i veliki ATV (all terrain vehicles) kvadovi za vožnju jedinstvenim predelima kanjona reke Tare ili u celodnevnim turama Nacionalnim parkom Sutjeska i impozantnim predelima planine Zelengora.

ATV ture su vođene od strane profesionalnih licenciranih vodiča. Postoje ture kvadovima u trajanju od dva i tri sata (mogu se kombinovati s raftingom ili nekom drugom aktivnošću) ili one celodnevne.

Dodajmo i da se petkom i subotom uveče organizuju žurke sa više stotina gostiju ovog kampa koji u njega dolaze iz celog regiona.

"Zato, ako želiš večernji provod i nova poznanstva biraj petak i subotu, a ako pak želiš nešto mirniji doživljaj biraj radne dane. Izaberi svoju lenju avanturu", poručuju iz Rafting centra "Drina - Tara".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.