Nadzvučni avioni uskoro ponovo na nebu

Putnički avioni nadzvučne brzine mogli bi uskoro ponovo biti na nebu, piše američki poslovni časopis Forbs.
Nadzvučni avioni uskoro ponovo na nebu
Foto: Pixabay
Mlada privatna američka firma "Bum supersonik" uortačila se sa projektanskom kompanijom francuskog aeronautičkog džina "Daso" u poduhvatu da napravi novi avion koji će drastično skratiti putovanja.
 
"Bum supersonik" želi da let brži od zvuka vrati civilnom stanovništvu. Osnovana 2014. godine, ta kompanija je decembra pošle godine prikupila 100 miliona dolara, čime je njena ukupna finansijska aktiva dostigla 141 milion dolara.
 
Mogući mlaznjak koji bi "Bum" proizvodio, nazvan "Uvertira", trebalo bi da već 2023. godine poleti brzinom od 2,2 maha - 2,2 puta brže od zvuka. Imaće delta krilo poput "Konkorda", trup od ugljeničnih vlakana i turbo-mlazne motore s trostrukim turbnama.
 
"Projektovan je tako da prevaziđe probleme koje je imao ’Konkord’. ’Uvertira’ će u prvoj verziji imati 55–75 sedišta, sva u biznis klasi i cena će biti kao i biznis klase ostalih kompanija, a ne znatno viša, kako je bilo s ’Konkordom’ koji je često leteo uglavnom prazan", rekao je softverski inženjer Džoš Kral, suosnivač i potpredsednik "Buma" za tehnologiju.
 
"Bum" vredno radi na prototipu i već decembra će XB-1 biti spreman, a prvi let je sledeće godine, najavio je Kral. "Bum" namerava da partnerstvo s "Dasoom" nastavi i kada pređe na proizvodnju putničkih aviona pune veličine, te već rade na zahtevima projektanata i specifikacijama, koristeći i "alat" "enovia" za upravljanje životnim ciklusom proizvoda, da bi pokrenuli saradnju s kooperantima i upravljanje budućom proizvodnjom.
 
Postojao je samo jedan uspešan supersonični putnički avion - britansko-francuski "Konkord". 
 
Leteo je od 1976. do 2003. godine, uz takmaca "Tupoljev TU-144" koji je 1970-ih nekoliko godina prevozio poštu u Sovjetskom savezu, a putnike manje od godinu dana 1978. pre no što je povučen iz saobraćaja.
 
Jula 2000. godine "Konkord" "Er Fransa" se srušio tokom poletanja iz Pariza, usmrtivši svih 109 ljudi u avionu i četvoro na zemlji.
 
Usledili su teroristički napadi 11. septembra 2001. u SAD, rastući troškovi održavanja i pad prodaja karata, te je i "Konkord" penzionisan, oktobra 2003. godine. Od tada samo neki vojni avioni lete brže od zvuka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja