Drugačiji običaji: Rusi ne poklanjaju žuto cveće, a Kinezi noževe

Pre putovanja važno je dobro se pripremiti i proučiti državu u koju idemo. Svaka država ima svoj bonton koji bi bilo kepo da znamo.
Drugačiji običaji: Rusi ne poklanjaju žuto cveće, a Kinezi noževe
Foto: Pixabay
1. Štapiće za jelo ne ostavljajte vertikalno u Japanu
 
U Japanu je jako važno kako ćete odložiti štapiće za jelo. Nikad ih ne ostavljajte vertikalno u posudi s pirinčem jer se to u Japanu smatra tabuom. Naime, ljude u Japanu to podseća na ceremonijalne obrede na kojima se poslužuje posuda s pirinčem s dva štapića koja stoje vertikalno kao žrtva pokojniku. Umesto toga, stavite ih na posudu ili kraj nje. 
 
2. U Vijetnamu se pre ulaska u kuću obavezno treba izuti
 
U većini azijskih zemalja pre ulaska u kuće obavezno se treba izuti jer se unutrašnjost doma smatra privatnim prostorom pa ukoliko prekršite to pravilo smatra se da kršite kulturna pravila. Pokažite poštovanje ostavljajući cipele ispred vrata, a pripazite i da su vam stopala ili čarape čisti.
 
3. U Italiji tražite račun od konobara 
 
Konobari u Italiji vam neće doneti račun dok ga sami ne zatražite. Kada ste gotovi treba da pozovete konobara i zatražite račun.
 
4. Ne ostavljajte hranu na tanjiru u Grčkoj
 
Ostavljanje hrane na tanjiru u Grčkoj se smatra uvredom za domaćina jer to može značiti da vam hrana nije bila ukusna. Zato pripazite da uzmete porcije koje nisu prevelike i za koje znate da ćete moći da pojedete.
 
5. U Keniji se u znak pozdrava pljune
 
U Keniji pleme Maasai koristi pljuvanje kao znak pozdrava na dolasku i odlasku. Oni pljuju jedni na druge jednako kao što se u zapadnim zemljama ljudi rukuju. Pljuju i u svoje dlanove pre rukovanja, ako bi slučajno zaboravili kasnije da pljunu jedan na drugog. Međutim, Kenijci koji ne pripadaju plemenu Maasai koriste jednostavno stisak ruke ili mahanje kao znak pozdrava.
 
6. Budite oprezni s komplimentima na Fidžiju
 
Na Fidžiju poštuju običaj kerekerea ili "zajedničkog vlasništva". To znači da ako vas neko pita za nešto, pristojno je dati mu. S druge strane, to znači da morate biti oprezni pri otvorenom divljenju nečemu što pripada domaćem stanovništvu jer će se osećati obveznim da vam to poklone. 
 
7. Na Tajlandu se ne rukuje 
 
Tajlanđani se tradicionalno pozdravljaju pozdravom "Wai" sklapanjem ruku na grudi. Ukoliko vam neko uputi "Wai" pozdrav, trebalo bi da odgovorite istim pozdravom (osim kada vas pozdravi dete).
 
8. U Indiji se jede prstima
 
Indijska hrana obično je predviđena da se jede prstima. Takođe, pripazite da koristite desnu ruku dok jedete jer se leva smatra "nečistom".
 
9. U Kini nikad ne poklanjajte noževe 
 
Darivanje je važan ritual u Kini, ali pri odabiru poklona izbegavajte bilo kakve oštrice. Nikada nemojte poklanjati noževe, makaze ili bilo koju drugu opremu za sečenje jer bi to moglo da znači kraj vašeg odnosa.
 
10. Izbegavajte bukete suncokreta u Rusiji
 
Poklanjanje žutog cveća u Rusiji znak je mržnje i smatra se uvredljivim. Žuti cvetovi se u Rusiji smatraju pogrebnim cvećem. Osim toga, buket treba uvek da ima neparan broj cvetova. Jedino ako idete na sahranu mora biti parnog broja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.