Objašnjeno zašto hrana u avionima ima čudan ukus

Da li ste ikada pogledali šta se sve nalazi na kolicima s hranom koja se služi u avionu? Da li primetili da se na njima često nalazi sok od paradajza? Zašto ljudi to piju u avionu, a ne sok od jabuke i breskve?
Objašnjeno zašto hrana u avionima ima čudan ukus
Foto: Pixabay
Jednostavno rečeno, ukus se menja dok ste u vazduhu i postoji biološki razlog za to.
 
Ako pojedete nešto pre vašeg leta verovatno znate kakvog je to ukusa. Nakon što poletite, vaš osećaj za ukus nije isti kao što je kada ste na zemlji. Mnogo faktora iz aviona utiče na vaše čulo mirisa, što zapravo čini veliki deo čula ukusa, prenosi Biznis insajder.
 
Počnimo od kabine koja je ekstremno suva. Suša je od nekih pustinja. Kabinski uslovi suše vaše nazalne puteve, što čini da vaše čulo postane manje perceptivno. Ali to nije jedini deo unutrašnjosti aviona koji menja vaše čulo ukusa. Nizak pritisak u kabini snižava nivo kiseonika u vašoj krvi što znači da olfaktorni receptori, deo vašeg nervnog sistema koji reaguje na miris, postaju manje osetljivi i to slabi vaše čulo mirisa.
 
Ne utiče samo unutrašnjost kabine na vaša čula. Buka, koja dolazi iz motora, takođe ne pomaže. Studija iz 2010. godine je testirala ljudsko čulo ukusa unutar i izvan simulacije avionske kabine. Istraživači su otkrili da je osećaj za slatku i slanu hranu smanjen za 30 odsto dok ste u kabini.
 
To oslabljeno čulo ukusa uzrokuje dosta problema onima koji pripremaju hranu za putnike, jer moraju da modifikuju svaki recept kako bi izbegli stalne žalbe putnika na neukusnu hranu. Kao jagoda na šlag dolazi i činjenica da nisu svi ukusi podjednako oslabljeni. Neki sastojci poput karija i limunove trave postaju intenzivniji dok ste u avionu na nebu, dok ukusi cimeta, đumbira i luka ostaju isti. Neke aviokompanije prirodno pojačavaju ukuse određenim voćnim i povrćnim uljima i koncentratima koji se stavljaju umesto soli koju recept zahteva.
 
Kakve veze ima sok od paradajza s ovom temom? Ovaj sok ima kiselkasti ukus koji se naziva umami. On je jedan iz kategorije od pet ukusa i uz njega su tu i sladak, slan, kiseo i gorak ukus. Studija iz 2015. godine je otkrila da je, kad je umami u pitanju, fenomen obrnut, umami ukus je pojačan u vazduhu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.