Sunovrat češkog turizma

Češki turizam proživljava najcrnje proleće i početak leta u poslednjih devet godina, pošto je zemlju posetilo 8,7 odsto manje stranih i 8,5 odsto manje domaćih turista nego u drugom kvartalu prošle godine, objavio je nacionalni Ured za statistiku.
"Najviše je pogođen Prag koji je orijentisan pretežno na strane goste", kazao je novinarima generalni sekretar češke Asocijacije hotela i restorana Vaclav Starek. Ukupan broj noćenja u Češkoj u drugom kvartalu ove godine dostigao je 8,8 miliona, što je najgori kvartalni rezultat od 2000, a hotelima u Pragu je zarada pala za 30 odsto. "Prema našim anketama, 62 odsto restorana poslovaće sa gubitkom", kazao je Starek.

Stručnjaci upozoravaju da u Češkoj, uglavnom u Pragu, stečaj preti desetinama hotela, a mnogima neće pomoći ni to što su upola smanjili cene. Prag ima više kapaciteta nego Beč koji ipak poseti više stranih turista - 430 hotela, a ukupno sa pansionima 120.000 ležajeva.

Šef češke Asocijacije turističkih agencija Vilijem Sivek za današnje Hospodaržske novini je izneo procenu da narednu sezonu neće doživeti oko 70 hotela. "Sačekaće Božić i Novu godinu kada dolazi više turista, ali mislim da novu sezonu neće dočekati", rekao je Sivek.

Ukupna zarada čeških hotela, pansiona i kampova manja je u prvom polugođu ove godine za 16 odsto u odnosu na isti period 2008, dok je taj pad u Pragu između 25 do 30 odsto. "Situacija je tragična. U Pragu danas može da se dobije soba u hotelu sa četiri zvezdice za 50 evra. Kada od toga odbijete PDV, boravišnu taksu, plaćanja za osoblje i energije još malo pa ćete vi da doplaćujete", požalio se češkom listu direktor praškog hotela Perla Tomaš Startl.

Češka ima, kao i većina destinacija u novoj Evropi hendikep što je turisti posete jednom i ne vraćaju se. Češka nije uspela dovoljno da obogati turističku ponudu u regionima i strani gosti uglavnom i dalje prave kratke ture sa posetom Pragu i eventualno gradu-muzeju Češki Krumlov, na jugu Češke, koji je pod zaštitom UNESKO-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.