"Kuća ljubavnika" u Pompeji se otvara za javnost nakon 40 godina

Kuća ljubavnika, jedno od najpoznatijih zdanja u Pompeji, otvara se za javnost nakon 40 godina, objavio je italijanski ministar kulture Dario Frančeskini.
Kuća ljubavnika otkopana je 1933, ali je teško stradala u zemljotresu 1980. godine. Zadnjih godina podvrgnuta je opsežnoj i pažljivoj obnovi.
 
Opisana kao "jedinstveni dragulj" drevnog rimskog grada, zatrpanog u erupciji Vezuva 79. godine, Kuća ljubavnika jedina je u Pompeji kojoj je gotovo u celosti sačuvan drugi sprat.
 
Izgrađena u prvom veku pre Hrista, veruje se da je bila bordel i ukrašena je brojnim slikama po zidovima.
 
Svoje ime, Casa degli Amanti, duguje natpisu na latinskom iznad ulaza: "Amantes, ut apes, vitam melitam exigunt", što se prevodi kao: "Ljubavnici, kao pčele, vode meden život". Ispod je, međutim, jedan od stanovnika Pompeje ili posetilaca dopisao grafit - "Da je barem tako".
 
Kuća ljubavnika obnovljena je sa još druge dve, Casa della Nave Europa i Casa del Frutteto, evropskim novcem.
 
Frančeskini je rekao da je obnova "priča o ljubavi i iskupljenju, uzor za celu Evropu u korišćenju evropskih fondova".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.