Virus korona doveo do najdužeg putničkog leta u istoriji vazduhoplovstva

Avion kompanije Er Tahiti Nui leteo je sa Tahitija do Pariza bez planiranog presedanja u Los Anđelesu.
 Virus korona doveo do najdužeg putničkog leta u istoriji vazduhoplovstva
Foto: Pixabay
Avionsku industriju snažno je pogodila pandemija virusa korona, a putnici širom sveta bave se otkazanim letovima i zabranama putovanja dok pokušavaju da se vrate kući. U celoj toj zbrci, kao nuspojava postignut je novi svetski vazduhoplovni rekord.
 
Francuska avio-kompanija Er Tahiti Nui 14. marta preletela je najduži redovni putnički let ikada, prešavši 15.715 kilometara od Papite na Tahitiju, u Francuskoj Polineziji, do pariskog aerodroma Šarl de Gol. Ova prekretnica direktna je posledica ograničenja putovanja u SAD izazvanog virusom korona, piše CNN.
 
Ova ruta uključuje predviđeno presedanje na Međunarodnom aerodromu u Los Anđelesu (LAX). Kada se avion zaustavi u SAD-u, svi putnici moraju da ga napuste i prođu kroz carinu i graničnu kontrolu SAD-a pri nego što im bude dopušteno da nastave sledeću etapu puta.
 
Trenutna ograničenja napravila su ovaj deo putovanja neodrživim pa je umesto toga, let TN064 nastavio prema cilju, pošavši u 15 časova po lokalnom vremenu s aerodroma Papite i stigavši u Pariz 15. marta u 15:30 po lokalnom vremenu.
 
"Ovaj let je izveden kao izuzetak i u okviru ograničenja koje su američke vlasti nametnule u jeku epidemije virusa korona", rekao je u izjavi za CNN Travel portparol kompanije Er Tahiti Nui.
 
Let, koji je trajao nešto manje od 16 sati, postao je najduži komercijalni let na svetu u odnosu na pređenu udaljenost. Nadmašio je prethodni rekord Singapur erlajns, koji nudi linijski prevoz putnika između Singapura i Njuarka dug 15.343 kilometra.
 
Australijski avio-prevoznik Kvantas postavio je drugačiji rekord za najduži let krajem 2019. Eksperimentalni test let "Project Sunrise" preletao je non-stop između Londona i Sidneja 19 sati i 19 minuta i prešao oko 17.799 kilometara. Budući da u avionu nije bilo putnika koji plaćaju kartu, to se ne računa kao redovni prevoz.
 
TN064 je i najduži redovni let na svetu jer je putovao između Francuske Polinezije i kopnene Francuske.
 
Kompanija Er Tahiti Nui rekla je za CNN Travel da je avion leteo s "pojačanom posadom" od četiri pilota koji su upravljali "avionom sledeće generacije" Boinga 787-9, dvomotornim Drimlajnerom. Avion navodno nije bio ni blizu pun, što je značilo da je mogao da nastavi put bez dosipanja goriva.
 
Jednokratni rekorder
 
Iz kompanije Er Tahiti Nui kažu da je reč o "izuzetnom letu, obavljenom u posebnom kontekstu" i dodaju da to pokazuje njihovu opredeljenost da zadrži tranzitne veze između Francuske i prekomorskog područja.
 
"Nije suđeno da let bude nastavljen", dodaje portparol.
 
Tako će i biti, neko vreme.
 
Od vikenda, avio-kompanija zamenjuje uobičajeno presedanje u Los Anđelesu spuštanjem u Vankuver, u Kanadi ili u Poent a Pitr, u Grand-Ter na ostrvu Gvadalupe - iako je kanadska opcija sada isključena jer je i ova severnoamerička zemlja uvela zabranu putovanja od 16. marta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja