Evropska komisija preporučuje vaučere za otkazane letove i putovanja

Evropska komisija (EK) preporučiće vazduhoplovnim kompanijama i turističkim agencijama da putnicima ponude vaučere za turistička putovanja i letove koji su bili otkazani zbog proglašenja pandemije virusa korona, javlja Rojters.
Vaučeri bi važili najmanje 12 meseci, preporuka je EK, čiji je cilj da posle korona krize podstakne putovanja i turizam u Evropi.
 
Preporukama EK, koje bi trebalo da budu objavljene u sredu i u koje je Rojters imao uvid, predviđeno je da se putnicima ponude prihvatljivi vaučeri kako ne bi tražili puni povrat novca.
 
Države članice Unije zatražile su od EK da suspenduje pravilo po kojem avio-prevoznici moraju putnicima u celosti da vrate novac za otkazane letove zbog pandemije.
 
Nove preporuke ne predviđaju suspenziju tog pravila, ali nude kompromisno rešenje koje bi trebalo da pomone tom sektoru, najteže pogođenom korona krizom.
 
Komisija će preporučiti i da države članice EU garantuju za te vaučere u slučaju nesolventnosti kompanija, navodi se u dokumentu na koji se poziva Rojters.
 
Agencija podseća da su kompanije iz cele Evrope, uključujući vodeće avio-prevoznike - Lufthanzu i Er Frans-KLM, zatražile državnu pomoć jer im je korona prizemljila flote.
 
Kupci koji ne iskoriste vaučere automatski bi dobili povrat novca, ali za 14 dana nakon što vaučerima istekne rok važnosti od godinu dana.
 
Iako preporuke EK o vaučerima nemaju zakonsku snagu, ne suspenduju zakon i nisu obavezujuće, Brisel poziva organizacije potrošača i turista na svim nivoima da podstiču putnike na korišćenje vaučera umesto da traže povrat novca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja