Preporuke Hrvatske za letovanje: Na plaži i u vodi razmak, dezinfikovanje ležaljki i pojačane mere opreza

Hrvatski zavod za javno zdravlje izdao je preporuke za kupanje u moru tokom epidemije virusa korona, a radi zaštite osoblja i posetilaca.
Preporuke Hrvatske za letovanje: Na plaži i u vodi razmak, dezinfikovanje ležaljki i pojačane mere opreza
Foto: 021.rs

Što se tiče kupanja u moru, vrede opšte preporuke, koje moraju biti vidljive, prenosi Indeks.

"Na vidljivom mestu na ulazu, kao i u samom prostoru gde borave posetitelji, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima i sa smernicama o pravilnom ponašanju i merama zaštite kojih se treba pridržavati ili koje su na snazi u tom prostoru. Ako je dostupna odgovarajuća infrastruktura, moguće je razglasom povremeno oglašavati glasovne poruke kako bi se posetioce podsetilo na nužno održavanje fizičkog razmaka i drugih mera", stoji u preporukama HZZO-a.

Maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak na kupalištima određuje se prema načelu 15 osoba na 100 metara kvadratnih.

Na plaži, kao i u vodi, potrebno je držati razmak od 1,5 metra.

Takođe, nužno je postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom na vidljivim mestima i u razumnim razmacima.

Ležaljke na plaži treba da postavljene na dovoljnoj fizičkoj distanci i nužno ih je dezinfikovati nekoliko puta dnevno. Takođe, potrebno je osigurati osobu koja će nadzirati propisane mere.

Preporučeno je i postavljanje kanti za smeće s poklopcem.

Treba pojačati čišćenje i dezinfekciju sanitarnih prostora svaka dva sata (po potrebi i češće), kao i pojačati broj zaposlenih za dnevna čišćenja u svakom sanitarnom čvoru.

  • Gvozden

    14.05.2020 20:33
    Kovid
    Nabijem vas na pravilima,jos malo ce bam govoriti kad da dišemo a kad ne i naravno napkaćivati vazduh.Dole novi svetski poredak

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja