Mediteranski ugostitelji u borbi za turiste spremni na cenkanje i popuste, ne i na rasprodaju

Cenkanje i popusti da, rasprodaja ne, trenutna je filozofija većine mediteranskih domaćina koji se nadaju da će uprkos pandemiji uspeti nešto da iščupaju od ovogodišnje turističke sezone, piše zagrebački Večernji list.
Mediteranski ugostitelji u borbi za turiste spremni na cenkanje i popuste, ne i na rasprodaju
Foto: Pixabay
Svi su na Mediteranu, koji inače ugosti 350 miliona turista, svesni da cene iz 2019. s desetkovanom potražnjom nemaju šanse, ali linearnim sniženjima se zasad opiru svesni da bespoštedni cenovni rat nosi velike žrtve. Mnogi hoteli čak radije biraju da ostanu zatvoreni.
 
Sicilija pokušava da privuče pažnju ponudom da na svake tri noći ide po jedno besplatno noćenje.
 
Španci, gde će stranci moći tek od 1. jula, najavljuju aranžmane za dvoje po ceni jednog, dok neki hoteli, u raznim zemljama, pokušavaju da prodaju budući boravak uz osetne popuste, a dolazak vredi sve do kraja 2022.
 
Turska, poznata po agresivno niskim cenama, suočena je sa čak milion i po praznih hotelskih kreveta. Zemlja koja je 2020. računala s 58 miliona turista još ne otkriva sve karte. Ali i ne čeka skrštenih ruku. Turci su još u maju pokrenuli tzv. telefonsku diplomatiju prema 70 zemalja. Ili smatraju da će zdravstvena situacija biti ključna ili kartu niskih cena ostavljaju za kasnije, ali vreme koriste da svim kanalima prošire sve relevantne informacije.
 
Na španskoj i italijanskoj obali, ako izuzmemo Kanarska ostrva i Siciliju koji se dobro kotiraju, strani gosti su manje-više misaona imenica. U obe zemlje, koje snažno zavise od domaćih turista, okupirani su kako da pokrenu upravo njih. U Italiji razmišljaju o podsticajima za putovanja u zemlji od 150 evra po osobi.
 
Čak i Slovenija građanima deli vaučere od 200 evra za odmor u zemlji, što je loša vest za sve koji očekuju slovenačke goste, pa i za Hrvatsku koja ih godišnje ugosti više od milion i po.
 
Grčka takođe ne istrčava s bagatelnim cenama. Primera radi, TUI u Nemačkoj nudi sedam dana na Kritu u hotelima s četiri i pet zvezdica u letnjem špicu za 1.100 do 1.300 evra. Povlastica je u tome što bi isti aranžman toliko koštao već u julu.
 
Hoće li se i koliko situacija promeniti do jula, kada se očekuje da putovanja živnu, najviše i dalje zavisi od virusa. I od Nemaca u koje gleda ceo Mediteran.
  • Milos

    08.06.2020 15:34
    Hm
    Nek se kupaju sami.. Banda

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.