Turisti se nakon pandemije polako vraćaju u Veneciju

Turisti su se nakon četiri meseca pandemije u velikom broju vratili u Veneciju povodom ponovnog otvaranja Duždeve palate.
Stotinak posetilaca, domaćih i stranih, stajalo je u redu ispred šaltera Duždeve palate na 300 kvadratnih metara velikog Trga svetog Marka.
 
Hiljade ulaznica rezervisano je preko interneta za taj dan kada se palata ponovo otvara za posete.
 
Opisujući taj nagli priliv ljudi, agencija Ansa piše o "navali" na Duždevu palatu.
 
"Bilo je onih koji od 8 sati ujutro čekaju u redu i moram priznati da smo ih željno iščekivali", rekla je za AFP Marija Kristina Gribaudi, predsednica Fondacije za gradske muzeje u Veneciji. "Veoma smo uzbuđeni, kao prvog dana škole."
 
U palati je obavezno nošenje maske i svuda su postavljena upozorenja o "držanju razmaka". Sve dvorane su pod nadzorom kako bi se sprečilo okupljanje ljudi.
 
Nakon više meseci bez, ili gotovo bez turista, ova subota je donela naglu promenu i u gradu je bila uobičajena gužva, kao i svakog vikenda u proleće.
 
Veći broj posetilaca mogao se videti u uličicama oko Duždeve palate i mosta Rialto, a čuvene gondole s turistima opet su plovile kanalima.
 
Iako se najčešće čuje italijanski, dobar deo turista su Nemci i Francuzi, navodi Ansa. 
 
"Nadamo se da ćemo ubuduće imati lagani turizam. To ne znači manje turizma, nego bolju organizaciju", rekla je čelnica gradskih muzeja Gabrijea Beli.
 
Dok se čini da epidemija Covida-19 jenjava i dok zemlja od početka maja postepeno izlazi iz karantina, gotovo svi spomenici, istorijske znamenitosti i muzeji u Italiji ponovo su otvoreni, od Bazilike Svetog Petra u Rimu i Vatikanskih muzeja, preko Galerije Borghese i Kapitolskih muzeja do arheološkog nalazišta u Pompejima, tornja u Pizi, milanskih i firentinskih katedrala. 
 
Italija je 3. juna otvorila granice u nadi da će što pre pokrenuti važan sektor turizma i privući što veći broj turista.
 
U Italiji se u subotu broj umrlih od Covida-19 povećao za 78 na 34.301 od početka širenja te bolesti 21. marta, a zabeleženo je 346 novih slučajeva zaraze.
 
Italija je po broju umrlih četvrta u svetu iza SAD-a, Britanije i Brazila, a po broju zaraženih je sedma. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.