Izvesno ukidanje viza

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon ocenila je da je Srbija na dobrom putu da na vreme ispuni sve potrebne uslove za dobijanje bezviznog režima.

Podsetivši da je 25. septembar rok za podnošenje izveštaja Srbije o ispunjavanju preostalih uslova iz mape puta, ona je u izjavi za Dojče vele rekla da očekuje pozitivan tok događaja: "Nadam se da tu neće biti većih problema. Prema informacijama koje imam, Srbija je na dobrom putu da na vreme ispuni sve potrebne uslove za dobijanje bezviznog režima. To isto stoji i za Crnu Goru, a Makedonija je svoj posao već obavila."

Slovenačka poslanica u EP pripremila je nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za zemlje Zapadnog Balkana, kojim se pozdravlja predlog Evropske komisije da Srbija, Makedonija i Crna Gora od 1. januara 2010. dobiju bezvizni režim.

Tanja Fajon kaže da u EP postoji pozitivna atmosfera kada je u pitanju vizna liberalizacija za Zapadni Balkan. "Ovo će biti vrlo pozitivan korak. Bilo je krajnje vreme da građani ovih zemalja dobiju ista prava kao i ostali građani Evropske unije", smatra Fajon.

U njenom izveštaju se, međutim, od EU traži i da pomogne BiH i Albaniji da i one što pre ispune uslove za dobijanje bezviznog režima. Predlaže se da i ove dve zemlje regiona budu stavljene na "belu listu", a da bezvizni režim za njih počne da se primenjuje onog trenutka kada dostignu potrebne kriterijume.

Fajon želi da vidi svih pet, kako ih je nazvala, "budućih članica EU" u istom paketu za viznu liberalizaciju, ali naglašava i da ista pravila važe za sve, te da sve zemlje moraju ispuniti svoj deo posla. Prema njenim očekivanjima, BiH mogla da dobije bezvizni režim sredinom sledeće godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.