Zapostavljen verski turizam

Iako je Srbija u samom vrhu evropske i svetske duhovnosti još uvek ne postoji nacionalni plan za razvoj verskog turizma, koji se i u vremenu ekonomske krize pokazao kao najprofitabilniji.

Srbija bi sa svojih pet verskih zajednica i manastirima koji su u samom vrhu evropske i svetske duhovnosti, mogla da bude jedna od najinteresantnijih destinacija hodočasnika i verskih turista iz čitavog sveta. Na Konferenciji o pokloničkim putovanjima u manastiru Studenica, istaknuto je da Srbija još uvek nema nacionalni plan za razvoj tog vida turizma, koji se i u vremenu ekonomske krize pokazao kao najprofitabilniji.

Manastire i druge svetinje u Srbiji turisti i dalje posećuju samo individualno. Đovani Graciole iz Italije koji je svojim prijateljima u Studenicu došao sasvim slučajno, zatečen je njenom lepotom. "Ovo je fantastično, ja i moji prijatelji smo dugogodišnji hodočasnici, ali ovakvu lepotu nisam ovde očekivao. Prosto ne mogu da verujem da za ovaj manastir nisam znao, iako je kako čujem i pod zaštitom UNESK-a" rekao je Graciole.

Kao najveći problem razvoja pokloničkog turizma Gorana Tomanović iz Hrišćanskog duhovnog društva koja je i inicijator skupa u Studenici, ističe turističku infrastrukturu, puteve, hotele. "Nemamo ni turističke vodiče, ni stručni turistički kadar, a da ne pričam o nacionalnoj strategiji. Mi je jedino u ovom delu Evrope nemamo. Interes u verskom turizmu našle su i Mađarska, Hrvatska, Slovačka", rekla je Tomanovićeva. U Italiji kako navodi Tomanovićeva, godišnje beleže 40 miliona pokloničkih turista, a godišnji prihodi od njih prelazi četiri milijarde evra. Razvoj pokloničkog turizma u Srbiji, crkva i monaštvo podržavaju. Iguman manastira Studenica, otac Tihon  kaže: " Svakog ko želi Bogu moramo ispoštovati, dostojno primiti. Od toga ima interesa i vera i narod", istakao je otac Tihon.

Starešine pravoslavnih manastira i turističkih organizacija na skupu u manastiru Studenica koji je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, načinili su prvi korak ka unapređenju pokloničkog turizma u Srbiji. Do kraja godine u izdanju Hrišćanskog duhovnog centra biće objavljen i prvi turistički vodič, preveden na šest svetskih jezika, o 22 srpska manastira.
  • Luka

    28.09.2009 03:41
    Duhovnost u svetu...
    "Iako je Srbija u samom vrhu evropske i svetske duhovnosti..."

    Jel vi ovo ozbiljno?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja