Trinaest zemalja EU dogovorile kriterijume za kovid pasoše

Hrvatska i 12 članica Evropske unije postigle su dogovor o kriterijumima za izdavanje tzv. korona pasoša, koji bi u vreme pandemije olakšali protok turista, saopšteno je danas u Beču.
Trinaest zemalja EU dogovorile kriterijume za kovid pasoše
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Naš je cilj 'zeleni pasoš' brzo i, po mogućnosti, u jedinstvenom obliku primeniti na nivou EU", rekla je austrijska ministarka turizma Elizabet Kestinger u izjavi za austrijsku agenciju APA. Ona je navela da se radi o "pitanju opstanka za evropski turizam".
 
Hrvatska, Austrija, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španija su se još krajem marta dogovorili o sedam kriterijuma za izdavanje "zelenog pasoša", koji trebalo da bude primenjen najkasnije do početka juna.
 
"'Zeleni pasoš' preko QR-koda odmah daje informaciju o tome da li je putnik vakcinisan, testiran ili je preboleo korona virus. Time je omogućena jednostavna i praktična primena na području EU. Od check-ina u vazdušnim lukama do poseta seoskoj gostionici", rekla je austrijska ministarka.
 
Osetljivi zdravstveni podaci vlasnika kovid pasoša bi ostajali u zemlji porekla i ne bi se pohranjivale na nivou EU. Daljnji cilj je i usklađivanje primene kovid pasoša sa trećim zemljama.
 
Lista s kriterijumima je, kako je rečeno, predata na kontrolu Evropskoj komisiji, koja bi u sledećim danima trebalo da donese odluku o primeni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.