Prodaje se ostrvo u Hrvatskoj za 700 hiljada evra

Hrvatska ima 1.244 ostrva, a naseljenih je 66. Privatna ostrva od kojih su država i lokalne vlasti digle ruke, sada se nalaze u oglasima za prodaju.
Prodaje se ostrvo u Hrvatskoj za 700 hiljada evra
Foto: 021.rs
Mala ostrva su uglavnom u vlasništvu države, više od 80 odsto, a ostatak je u privatnom vlasništvu.
Jedno takvo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, tačnije malom mestu Vinišće, prenosi N1. Zove se Mali Kosmač, a površina od pet hiljada kvadratnih metara u privatnom je vlasništvu starosedelaca iz Vinišća. Cena ovog ostrva trenutno iznosi 700 hiljada evra, a iz agencije kažu da bi cena mogla da naraste i do milion evra.
Ovo ostrvce na prodaji je od 2016. godine i još uvek nije našlo svog vlasnika. Vlasnica agencije za nekretnine Jasminka Biliškov kaže da je zainteresovanih itekako bilo, kako stranih tako i domaćih državljana. Kada shvate da prostornim planom nije dozvoljeno građenje i kada se upoznaju s propisima prostornog planiranja, vrlo brzo odustanu.
 
Iz Splitsko-dalmatinske županije kažu da je takvo ostrvo pogodno isključivo za bavljenje poljoprivredom.
 
Dožupan Stipe Čogelja ponavlja da je svaka gradnja na njemu nemoguća, ali i nedopustiva trenutnim prostornim planom.
 
Meštani su po pitanju prodaje podeljeni. Jedni smatraju da ono što se mukotrpno steklo ne bi trebalo rasprodavati. Drugi, pak, nemaju ništa protiv prodaje, ali ni protiv toga da takva imovina padne u ruke strancima.
 
Da bi Hrvatska na ovakvim ostrvima mogla da zaradi, smatra agent za nekretnine Jasminka Biliškov. Kaže da Hrvatska treba da se ugleda na grčki model i dopusti gradnju, barem u kontrolisanim uslovima. No, za sve je to potrebno menjanje zakona i prostornog plana.
 
Treba naglasiti i da se ostrvo ne prodaje, već zemljište na njemu. Njegova obala je pomorsko dobro kojim upravlja županija, a vlasnik pomorskog dobra ne može biti niko.
  • N

    20.05.2022 09:01
    1 euro m2 je u Srbiji zemlja
    140 eura po kvadratu kad podelis 700.000 sa 5000 metara kvadratnih.Za 1 euro po kvadratu imas u Sumadiji bagremovu sumu ciji su vlasnici u inostranstvu vec 20+ godina i zele da prodaju 17 ari 1700 kvadrata za 1500 eura sto mu dodje i manje od euro.

    Ni za 1500 eura nece niko da kupi.Sve uredno.Papiri,advokato proverio.



  • Agroekonomista

    19.05.2022 18:19
    Kamping
    Napraviš Glamping udariš đarketing i eto ti biznisa.
  • Žika

    19.05.2022 08:00
    Verovali ili ne
    Već 6 godina ne mogu pronaći svetsku budalu da mu prodaju zemlju na tacni, a tacna ostaje njihova. Jedino koga mogu zaluditi su mediji i promocija agencija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja