Inflacija uticala i na Oktoberfest: Voda skoro 10 evra, a pivo od 11 evra pa naviše

Sve, pa i pivo, poskupljuje zbog inflacije kakve u Nemačkoj nije bilo decenijama. Litarska krigla će na Oktoberfestu koštati između 12,60 i 13,80 evra, saopštio je grad Minhen.
Inflacija uticala i na Oktoberfest: Voda skoro 10 evra, a pivo od 11 evra pa naviše
Foto: Pixabay
Cene će u proseku biti za 15,77 odsto veće nego na prethodnom Oktoberfestu, 2019. Tada je krigla koštala između 10,80 i 11,80 evra. 
Festivala prethodne dve godine nije bilo zbog pandemije.
Bolje će proći posetioci koji se odluče za vodu koju će u proseku da plaćaju 9,67 evra za litar. Ali i to je za 80 centi više nego 2019. Grad Minhen ističe da ne odlučuje o cenama pića.
 
Kao organizator, samo upoređuje cene, koje određuju ugostitelji, sa redovnim cenama na području grada koje su sada od 6,70 do 11,20 evra za litar. Inflacija, veći troškovi rada i papreni energenti glavni su razlozi što će zabava na Oktoberfestu da bude skuplja, kažu domaćini.
 
Uz to, veći su i troškovi postavljanja šatora, na primer, kao i za materijal i ruke, rekao je za dpa Peter Inselkamer, zastupnik ugostitelja. 
 
"Dobro je da cene piva nisu premašile 14 evra. Ali su, ipak, prilično visoke. Ubuduće ćemo morati da pazimo da Oktoberfest ostane pristupačan", rekao je direktor Oktoberfesta Klemens Baumgertner.
  • Обсервер

    03.06.2022 12:09
    Инфлација ?
    Интересантно је да се на Западу, подизање цена сваљује на инфлацију. Не могу да признају да је до поскупљења дошло, због пораста цене енергије, што нема благе веза са инфлацијом.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja