EU produžila korišćenje kovid potvrda još godinu dana

Evropski parlament i evropske vlade dogovorili su u ponedeljak uveče da pravila o kovid potvrdama ostaju na snazi narednih 12 meseci, zbog toga što pandemija koronavirusa još traje.
Predstavnici Evropskog parlamenta i vlada članica EU složili su se da produže važenje uredbe do 30. juna 2023. godine, objavilo je francusko predsedništvo Evropskog saveta, dodajući da uredba može biti opozvana i pre tog roka, ako to dopusti zdravstvena situacija.
Potvrde su namenjene olakšavanju slobodnog kretanja ljudi tokom pandemije.
Pomoću QR koda, potvrda može da se koristiti za dokazivanje da je osoba vakcinisana protiv koronavirusa, negativna na testu na koronavirus ili se oporavila od kovida19.
 
Digitalna verzija može da se čuva na mobilnom uređaju.
 
Evropska komisija je u februaru predložila produženje važenja uredbe o kovid potvrdama.
 
"Virus koji uzrokuje kovid19 i dalje prevladava u Evropi i u ovoj fazi nije moguće utvrditi uticaj mogućeg širenja zaraze u drugoj polovini 2022. ili pojave novih varijanti", saopšteno je iz Komisije.
 
Produženje važenja uredbe omogućuje putnicima da nastave da koriste svoju kovid potvrdu ako države članice zadrže određene antikovid mere.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja