Kada je potrebna saglasnost roditelja za prelazak granice?

Kada počne sezona odmora, jedna od najčešćih dilema roditelja maloletne dece jeste šta je potrebno za prelazak granice.
Kada je potrebna saglasnost roditelja za prelazak granice?
Foto: Pixabay
Prema Zakonu o graničnoj kontroli, koji je donet 2018. godine, deca do navršene 16 godine, koja putuju sama ili u pratnji osobe koja nije njihov staratelj, moraju imati overenu saglasnost oba roditelja da bi prešla granicu. Ovo važi u slučaju kada su roditelji u braku odnosno imaju zajedničko starateljstvo nad detetom.
U slučaju kada dete putuje sa jedinim roditeljom, za prelazak granice nije potrebna saglasnost drugog roditelja (pod uslovom da oba roditelja imaju starateljsko pravo).
Pored saglasnosti deci je potreban i pasoš, s tim da u određenim slučajevima granicu je moguće preći i sa ličnom kartom.
 
U Srbiji deca od desete godine života imaju pravo na ličnu kartu.
 
Granice koje deca starija od deset godina mogu preći sa ličnom kartom jesu granica sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom.

Teme

deca
  • Lol

    30.01.2024 21:24
    Saglasnost
    Imam 16 godina i imam ličnu kartu, da li mogu da predjem sama granicu bez oba roditelja ili moram da imam saglasnost pitam jer idem na more za par meseci bez roditelja pa da znam i da li na ovlašćenju moram da imam neku ovlašćenju osobu?
  • Lmao

    13.07.2023 22:13
    Imam 15 godina i licnu kartu
    Imam 15 godina izvadio sam licnu da li ce mi praviti problem na granici ukoliko idem sam sa autobusom, idem na Kosmet.
  • Biljana

    19.06.2023 10:33
    Saglasnost
    Zanima me da li mala deca ne moraju da imaju saglasnost drugog roditelja u slucaju da putuju samo sa jednim???U braku smo.Citam da ne moraju ali bojim se da ne bude problema na granici.Hvala na odgovoru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.