FOTO: Da li ste posetili Giolu - prirodni bazen u steni na Tasosu, atrakciju za ljubitelje skakanja

Jedna od posebnih atrakcija Tasosa je Giola - prirodni, nesvakidašnji bazen u steni.
FOTO: Da li ste posetili Giolu - prirodni bazen u steni na Tasosu, atrakciju za ljubitelje skakanja
Foto: 021.rs

Ako ste za letovanje odabrali ovo ostrvo, Giolu morate staviti na spisak obaveznih izleta. Nije mesto na kojem ćete se duže zadržati zbog velikih gužvi, ali vredi da je posetite, pa produžite na neku drugu plažu.

Giola plažu osim što nazivaju i prirodnim bazenom, zovu je takođe i prirodnom morskom lagunom u stenama, a oni koji su je posetili tokom većih talasa zovu je i prirodni "đakuzi" Tasosa.
Prvo što mora znati svako ko bude poželeo da poseti ovu atrakciju Tasosa, jeste da nije naročito jednostavno do nje stići. Zapravo je nezgodan i sam prilaz, ali i put koji do nje vodi. 
 
 
Giola beach se nalazi na oko četiri kilometra od mesta Astrida ili Astris na Tasosu. Putokaz za plažu postoji. Najvažnije je da idete u pravcu mesta Astris, koje nazivaju još i Astrida. A do njega možete doći iz pravca letovališta Potos.
 
Put do plaže Giola
 
Dodatna poteškoća jeste prilaz ovoj plaži, pa budite spremni na put koji je pun rupa, ali i prašine - zato ne zaboravite da obavezno tokom tih par kilometara do Astrisa zatvorite prozore, ma koliko da je toplo. Onog trenutka kada budete ugledali jednu omanju kuću od kamena, vreme je da pronađete i mesto za parkiranje, jer vas odavde put do plaže Giola vodi pešice. 
 
Obavezno krenite u patikama.
 
 
Zapravo bi trebalo da prepešačite nešto manje od dva kilometra, a ono na šta upozoravaju svi koji su se uputili u ovu avanturu jeste put, koji nije baš najbolje uređen. Može se lako dogoditi da pomislite da put ni ne postoji i da vas neće odvesti do željenog mesta. Ukoliko ne želite baš mnogo da lutate, preporuka je da pratite putokaze koji u ovom delu postoje, ali i da svakako pitate turiste na koje ćete verovatno naići. 
 
Možda sve opisano deluje malo komplikovano, ali nakon što budete ugledali Giola plažu, sve ćete ovo zaboraviti vrlo brzo i uživati u pogledu, a onda i u kupanju na ovom prelepom mestu. 
 
Giola plaža na Tasosu
 
Ne sumnjamo da ćete biti u najmanju ruku oduševljeni kada konačno stignete do odredišta.
 
 
Ipak, iako je Giola beach zaista fascinantna, postoje stvari na koje morate naročito obratiti pažnju, ukoliko ne želite da tu avanturu pamtite po zlu. 
 
 
Vrlo je važno da pazite gde ćete ući u vodu, pošto se nažalost ponekad događa da se posetioci tom prilikom povrede. Svakako nije preporučljivo da uskačete, iako mnogi to čine, jer ipak voda nije toliko duboka da biste mogli da uskočite i izbegnete moguće povrede, a uz to u njoj ima mestimično i prilično krupnog kamenja. 
 
Prilikom izlaska iz "bazena" se preporučuje dodatni oprez, jer su stene ponekad zbog algi klizave, a izlaz je moguć samo u onom delu koji je okrenut prema moru i u kome je Giola beach i najplića. A tom prilikom će vas gotovo sigurno u izlasku ometati i talasi.
 
Voda u ovom prirodnom bazenu je naravno slana, a obično je nešto toplija od morske. Međutim, vrlo često se događa da tokom sezone plažu posećuje izuzetno veliki broj turista, pa ona baš i ne bude naročito čista, jer se more u njoj prilično zamuti.
 
Dakle, ukoliko želite da zaista uživate u jednoj od najpoznatijih atrakcija ostrva Tasos, ali i cele Grčke, povedite računa i o ovim detaljima. Ako vam ipak zasmeta gužva, možete se okupati pored baena u moru, ali samo ako nema talasa.
 
Zbog svega navedenog, Giola plaža možda nije baš najsrećniji izbor da na nju povedete mališane, ali svakako vredi da je posetite u okviru izleta. Nije baš zgodna ni za duže plivanje, zbog turista koji konstantno skaču, te je više atrakcija za one željne avanture i lepih fotografija.
  • Waldorf&statler

    07.07.2022 19:51
    Skočio juče jedan Rumun. Slomio vrat. Ostaće nepokretan. Ģrci apeluju da se ne skače jer je opasno.
  • SUMP

    07.07.2022 19:35
    Bio sam pre nekoliko godina, iznajmio sam bicikl i otišao do Giole.
    Blago je reći da sam se razočarao. U katalozima koje sam video voda je bila kristalno čista. A u stvarnosti bio je neproziran mulj. Na pamet mi nije padalo da uđem u vodu, niko se nije kupao.
    Možda sam bio u neko pogrešno vreme, bila je sezona.
  • Novosađanin

    07.07.2022 19:05
    ...
    Bio i VidO 2008god

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.