Direktor IATA: Cena avio karata će rasti, troškove će platiti potrošači

Cena avio karata će rasti "bez sumnje" kako troškovi goriva rastu dok se ekonomije oporavljaju od pandemije korona virusa i zbog rata u Ukrajini, a ovi troškovi će biti prebačeni na potrošače.
Direktor IATA: Cena avio karata će rasti, troškove će platiti potrošači
Foto: Pixabay
To je danas izjavio generalni direktor Međunarodnog udruženja za vazdušni transport (IATA) Vili Volš.
"Let će potrošačima, bez sumnje, biti skuplji", rekao je on i dodao da će se "visoka cena goriva odraziti na poskupljenje karata", prenosi BBC.
Cene nafte su već rasle kada je potražnja za avionskim kartama ponovo povećana u ekonomijama koje su počele da se oporavljaju od pandemije korona virusa.
 
Posledice rata u Ukrajini dodatno su podigle cene. SAD su najavile potpunu zabranu uvoza energenata iz Rusije a Velika Britanija je saopštila da će to učiniti do kraja godine.
 
Lideri Evropske unije rekli su da će blokirati većinu uvoza ruske nafte do kraja 2022. To znači da se povećala potražnja za energentima drugih proizvođača, što je dovelo do viših cena. Volš je rekao da su cene goriva rekordno visoke i da je "nafta jedini najveći element u osnovi troškova avio-kompanije".
 
"Neizbežno je da će na kraju visoke cene nafte biti prenete na potrošače višim cenama karata", rekao je on.
 
Pored poskupljenja karata, putnici britanskih avio-kompanija nailaze i na veliki broj otkazanih letova zbog poremećaja na nekim aerodromima, među kojima su Hitrou, Getvik i Mančester.
 
Volš je rekao da aerodromi koji moraju da prilagode svoj raspored "kako bi mogli da prime što više ljudi". Posebno je izdvojio Hitrou koji je nedavno imao problema sa gorivom u avionima i sistemom za prtljag.
 
"Hitrou je definitivno trebalo da se bolje pripremi. Oni očigledno nisu obezbedili dovoljno resursa da se nose sa tim nivoom aktivnosti, tako da biste morali da budete kritični prema Hitrou", rekao je Volš.
 
Portparol aerodroma Hitrou je danas saopštio da su Volšovi komentari zasnovani na "lošim informacijama".
 
"Vazduhoplovstvo je pod velikim pritiskom kako potražnja raste, Hitrou se suočio sa 40 godina rasta za samo četiri meseca, ono što nam je potrebno je saradnja i ulaganje u usluge za zaštitu putnika, a ne komentari zasnovani na lošim informacijama penzionisanih šefova avio-kompanija", rekao je portparol.
 
On je naveo da glavna briga aerodroma nije igra okrivljavanja ili odricanja od odgovornosti, već nalaženje rešenja koje je u najboljem interesu putnika.
 
"Rizik u putovanjima predstavljaju ograničenja vazdušnog prostora širom Evrope i nedostatak osoblja na zemlji. Blisko ćemo sarađivati sa svim partnerima na aerodromima i preduzeti sve kako bismo osigurali putnicima bezbedno i pouzdano putovanje koje zaslužuju ovog leta", rekao je portparol.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja