Rekordno toplo: U Londonu izmereno više od 40 stepeni, vrućina izazvala krivljenje šina

Britanija je u četvrtak izmerila najvišu temperaturu u istoriji od 40,2 stepena Celzijusa, koja je krivila čak i železničke šine i izazvala niz požara širom Londona.
Rekordno toplo: U Londonu izmereno više od 40 stepeni, vrućina izazvala krivljenje šina
Foto: Pixabay
Zbog problema sa klima uređajima u utorak je bio zatvoren i Vrhovni sud, a u problemu su bile i škole i bolnice koje nemaju klima uređaje.
Meteorološki zavod je saopštio da je temperatura od 40,2 stepena Celzijusa, koju još treba potvrditi, izmerena na aerodromu Hitrou rano posle podne, premašivši dosadašnji rekord od 38,7 stepeni iz 2019.
"Istraživanja u zavodu su pokazala da je u Britaniji skoro nemoguća temperatura od 40 stepeni, ali klimatske promene izazvane efektom staklene bašte su to učinile mogućim", rekao je Stefen Belčer iz Meteorološkog zavoda.
 
I dok živa u termometrima raste, prekinute su železničke veze iz Londona prema istočnoj i zapadnoj obali, delovi zemlje su bez struje, a obično prepuni centri gradova su prazni. Britanske železnice su na Tviteru objavile brojne fotografije na kojima se vide iskrivljene železničke šine.
 
Veliki požar na istoku Londona uništio je kuće u selu Venington, spaljujući obližnja sasušena polja. I u drugim mestima oko grada gore velike travnate površine, a saobraćajnice obavija gusti dim. Londonski vatrogasci proglasili su uzbunu i apelovali na građane da ne pale roštilj na otvorenom.
 
Suočena s nezapamćenim temperaturama, Britanija, koja se muči da održi glavne saobraćajne usluge, proglasila je nacionalno vanredno stanje.
 
Na ulicama Londona bilo je manje saobraćaja, jer su mnogi poslušali savete da se drže podalje od sunca, a vozovi su se kretali malom brzinom zbog zabrinutosti mašinoviđa da bi šine mogle da se deformišu od previsoke temperature, dok pojedine železničke linije nisu radile.
 
Britanski muzej, koji ima atrijum sa staklenim krovom, planira da skrati radno vreme, a Vrhovni sud je zatvoren za posetioce zbog problema sa klima uređajem, pa su ročišta održavana onlajn.
 
Mnoge javne zgrade, uključujući bolnice, nemaju čak ni klima-uređaj, što je posledica činjenice da su ovako ekstremne vrućine nenadane u zemlji poznatoj po kiši i blagim temperaturama.
 
Londonska stanica "Kings Kros", jedno od najprometnijih železničkih čvorišta u zemlji, danas je bila prazna, bez vozova na tipično užurbanoj liniji istočne obale koja povezuje prestonicu sa severom i Škotskom.
 
Londonski aerodrom Luton je u ponedeljak zatvorio pistu na nekoliko sati zbog toplote. Toplotni talas je poremetio putovanja, zdravstvenu zaštitu i škole u zemlji koja nije bila spremna za ovakve ekstreme, navodi AP ističući da je ogroman deo Engleske, od Londona na jugu do Mančestera i Lidsa na severu, danas pod pod prvim „crvenim“ upozorenjem na ekstremne vrućine, što znači da postoji opasnost od smrti čak i za zdrave ljude.
 
"Ova rekordna temperatura je preteča stvari koje dolaze", upozorio je Bob Vord sa istraživačkog instituta Grantam na Londonskoj školi ekonomije.
 
Studije pokazuju da je verovatnoća da temperature u Velikoj Britaniji dostignu 40 stepeni Celzijusa sada 10 puta veća nego u predindustrijskoj eri.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.