Zašto nije svejedno gde ćete sedeti u avionu?

Ako vam se ikada dogodilo da vas stjuardesa spreči da sa nekim zamenite mesto u avionu ili zabrani da se premestite na neko drugo sedište, to ne znači da se radi o njenom hiru.
Zašto nije svejedno gde ćete sedeti u avionu?
Foto: Pixabay
Stručnjaci su potvrdili da raspodela težine putnika utiče na stabilnost aviona, posebno kod manjih aviona.
"Kako bi avion ostao u ravnoteži, od trenutka poletanja do sletanja, potrebno je uzeti u obzir ukupnu težinu i njenu raspodelu", kaže Daren Paterson, američki pilot dodajući kako se čak i kretanje jedne osobe tokom leta može osetiti, jer se težište aviona sporo, ali neprestano menja.
Putnici koji misle da njihova težina nema uticaja na let mogli bi da se iznenade, ali u formuli stabilnosti aviona u obzir se uzima i gorivo koje se potroši tokom leta koje takođe utiče na težište. 
 
Ako je sve kako treba, ravnoteža aviona neće biti narušena, što pilot upoređuje s dvoje dece približno jednake težine koja se igraju na klackalici.
 
Dok neki avioni imaju program koji računa kakva je raspodela težine, druge avio-kompanije to rade ručno zbog čega je na domaćinima leta da kontrolišu kako putnici sede.
 
"Što je avion manji, to neravnoteža može imati dramatičniji efekat", objašnjava Paterson.
  • S

    31.07.2022 19:49
    Ok
    Sve ovo ima smisla, ali mene niko nikada nije pitao koliko imam kg prilikom čekiranja karte. Čak ni pri kupovini karte online.
  • Jogi Letač

    24.07.2022 23:57
    Sve je to u redu što se zakona fizike tiče. Ali, ko te pita koja je tvoja težina kada čekiraš kartu? Ako ne znaju tvoju težinu, kako znaju gde je najbolje da te smeste? I naravno, ti dobiješ sedište, iako se nisu još svi čekirali, kako onda može da se napravi optimitzacija? Izlupetali su se, samo tako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja