Neobičan ali drag ritual: U delu ulcinjske plaže se već 11 godina čuje himna "Hej, Sloveni"

Na jednom delu velike ulcinjske plaže već jedanaset godina od 1. jula do kraja sezone ustalio se neobičan ritual koji spaja poštovaoce tekovina nekadašnje zajedničke države.
Zastava Kube je prvo što skreće pažnju na tom delu ulcinjske plaže. Istina, od vremena malo iskrzana, ali dovoljno jasan signal teritorijalne posebnosti u odnosu na susednu plažu pod američkim zastavama, piše RTS.
I taman kada se shvati šta je mohito, i kuda vode geopolitičke podele, sa zvučnika odjekne "Hej Sloveni", a gosti, osoblje tamošnjeg restorana i prolaznici stanu mirno, u pozdrav himni zemlje koje više nema. I tako 11 godina, od početka jula, do kraja avgusta, svakoga dana u 18 časova, kada se spušta plažna zastavica.
Turisti na tom delu ulcinjske plaže kažu da su oduševljeni i da to budi sećanje na vreme kada se, smatraju, živelo lepše i bolje.
 
Ideja se rodila slučajno, a gosti, neretko okupljeni iz gotovo svih ondašnjih jugoslovenskih republika, poruku su odlično razumeli: Dobro je da se srećemo i poštujemo.
 
Slavka Andrović iz plažnog bara "Mohito beach" kaže da himna nekadašnje zajedničke države budi dosta pozitivnih emocija.
 
"Bude tu i suza, naravno, starijih generacija. Mlađima je to više interesantno, roditelji im ispričaju zašto je sve to tako, pa to dobije još više na značaju. Tako da samo lepe reakcije stoje", dodaje Andrović.
 
Vera Andrović navodi da je najviše gostiju iz bivših republika SFRJ i da jako emotivno doživljavaju himnu.
 
Kaže da se niko nikada nije bunio. Naglašava da čak i gosti koji odlaze kući prvog jula uoči prvog emitovanja "Hej, Sloveni" zamole da im se himna bivše države pusti.
 
"Molim vas, hajde, zbog nas to uradite. Idemo kući, nećemo da odemo da ne čujemo himnu", prepričava Vera zahteve gostiju.
 
Sa peska, kraj mora, u potpuno neformalnoj atmosferi, potvrdila se istina da je dobroj nameri prigodno svako mesto.
 
U tom običaju nema nostalgije za idolima i granicama, niti se maše starim parolama, već je svima jasno da je ono što se sa setom pamti duh zajedništva i sistem vrednosti u kome prednost imaju obrazovanje, rad i sloga. A Androvići, zajedno sa svojim gostima, na plaži "Mohito" to čuvaju na najbolji način.
 
Kako sve to zvuči i izgleda možete pogledati u prilogu RTS-a OVDE.
  • Ja

    28.07.2022 08:07
    Jugoslavija
    Najlepše doba u mom životu, živeti za vreme Tita. Radile naše fabrike, naša proizvodnja, svi su živeli i radili. Bili smo veliki i neuništivi. Ponosna sam na Tita, živeli smo bezbrižno.
  • JUGOSLOVENKA

    28.07.2022 00:15
    Bila sam ovde prošle godine, a nadam se da ću imati priliku da dođem i ove. Osoblje je toliko ljubazno, gosti na plaži su pristojni, a kad puste himnu praktično vas prevedu u drugu dimenziju. Neverovatno koliko vas jedna takva naizgled sitna stvar podseti na ljubav i poštovanje i koliko popravi raspoloženje i celokupan odmor! Preporučujem svima da dođu ovde bar jednom u životu ako žele da uživaju i da sa sobom ponesu divne utiske i uspomene!
  • Jugoslav

    27.07.2022 19:51
    Hej sloveni
    Živelo bratstvo i jedinstvo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja