Ugostitelji u Neumu u BiH zabrinuti zbog Pelješkog mosta: Kako će im se odraziti na turizam?

Svečanom ceremonijom otvoren je Pelješki most koji povezuje jug Hrvatske s ostatkom države.
Ugostitelji u Neumu u BiH zabrinuti zbog Pelješkog mosta: Kako će im se odraziti na turizam?
Foto: FoNet/AP
I dok je otvaranje mosta za Dubrovnik, Pelješac i ostatak Hrvatske sa turističke i privredne strane velika stvar, ugostitelji u Neumu su zabrinuti.
Zabrinuti su da će uveliko opasti promet magistralnim putem kroz Neum, što će njima ugroziti poslovanje, a zabrinuti su i hotelijeri i vlasnici privatnih apartmana jer će, kako kažu, verovatno biti manje gostiju.
"Stvari treba nazvati pravim imenom i iskreno reći - ugostitelji i trgovci dosta su novca zarađivali od turista koji su putovali magistralom prema Dubrovniku i obrnuto", kaže za Čapljinski portal ugostitelj, koji uz magistralu već dugi niz godina drži restoran.
 
"Stvari će se promeniti. Svi ti turisti, a to su bili mahom Poljaci, Česi, Nemci, nakon čekanja na granici, koje je nekad znalo da bude i više od sat vremena, stali bi u Neumu da se osveže, ručaju, večeraju, popiju piće… I to nije bio mali broj ljudi, od početka do kraja sezone", napominje on.
 
Dodaje da se radilo o gostima kojima su cene bile pristupačne.
 
"Sa svojim standardom, njima su ove cene bile jeftine, i naravno da će stati da ovde ručaju ili večeraju, pre nego što odu u Dubrovnik, gde je sve deset puta skuplje", dodaje on.
 
Boji se velikog pada prometa odmah po otvaranju Pelješkog mosta.
 
"Dođite početkom avgusta, pa pratite broj automobila koji idu preko mosta i ovde na magistrali. Niko neće hteti da čeka na granici satima, sada kada imaju put skroz do Dubrovnika, bez čekanja. To će baš uticati na nas", ističe neumski ugostitelj.
 
Zabrinuti su i hotelijeri i vlasnici apartmana. Oni takođe smatraju da će se smanjiti broj noćenja.
 
"Stvari jednostavno neće biti iste, fokus će se prebaciti na Pelješac. Dobar broj gostiju Neum je koristio kao destinaciju za noćenje, odakle su posećivali Mostar, Dubrovnik i uopšte Dubrovačku obalu, ali to će se sada sigurno promeniti. Niko ne želi da čeka na granicama satima", poručuju.
 
Na pitanje hoće li novootvoreni put Stolac-Neum na neki način kompenzovati taj gubitak kojeg se boje, kažu "teško".
 
"Taj put nama neće doneti ništa u turističkom smislu. Olakšaće nama meštanima put to Mostara i unutrašnjosti BiH, kao i turistima koji dolaze u Neum iz unutrašnjosti BiH, da ne moraju da prelaze granicu i čekaju u redovima. Ti gosti, iskreno rečeno, nisu bili naši glavni konzumenti, bar kada je u pitanju ugostiteljstvo uz magistralu", navodi ovaj ugostitelj.
 
Prema njegovom mišljenju, od ovog puta najviše će koristi imati Stolac.
 
"Prodavnice, piljare, kafići i restorani koji se nalaze u Stolcu, sada bi mogli da imaju koristi od turista-prolaznika, jer od centra Stoca do centra Neuma treba se voziti sat vremena, tako da je Stolac idealno mesto za pauzu", kaže sagovornik.
 
Na kraju zaključuje kako niko neće propasti, ali to više neće biti kao pre.
  • Boškić

    28.07.2022 02:47
    qq
    Imali su da ponude gostima tri sata maltretiranje na granici gratis pa je sad ti stiglo na naplatu...
  • Комша

    27.07.2022 22:34
    Неум је на мору и имаће своје госте. Иначе због прогреса су пропале многе кафане дуж некадашњих магистрала. Последње пропадоше дуж Ибарске. Има шта да понуде али нема коме. Неум има шта да понуди и има и коме. Море је то, нек не кукају.
  • Salamander

    27.07.2022 22:02
    sekiracija bez veze
    Neum ima svoje goste.
    Imaće ih i dalje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja