Velika smena turista i sati čekanja na granicama: Kada je najbolje krenuti i kako izbeći gužvu?

U toku je najfrekventniji vikend na granicama jer je u toku smena turista koji se krajem jula vraćaju s odmora i onih koji stižu na letovanje 1. avgusta.
Ovog vikenda se, uz to, obeležava Ilindan u Severnoj Makedoniji kada se spajaju četiri neradna dana, pa će tako dodatne gužve na granici praviti i Makedonci koji kreću put Grčke na produženi vikend, piše Euronews Srbija.
 
Gužve su i na graničnim prelazima sa Mađarskom, a putnička vozila na Horgošu na izlazu čekaju tri sata. Da bi se ušlo u Mađarsku, potrebno je još četiri sata.
 
Kako je javio čitalac 021.rs, koji nam je poslao i fotografiju, na granici sa Hrvatskom čeka se i pet sati.
 
"Iz iskustva očekujemo da poslednji vikend u julu i prvi avgustovski budu najprometniji na našim auto-putevima. Sa puno razloga pretpostavljamo da će tokom vikenda biti rekordan broj vozila na naplatnim rampama u Srbiji čime će biti nadmašen rekord od 740.000 prolazaka koji je zabeležen pre dve nedelje", rečeno je iz Puteva Srbije za portal biznis.rs.
 
Na području cele Srbije na snazi je narandžasti meteo alarm zbog najavljenih pljuskova praćenih grmljavinom i jakim vetrom, zbog čega AMSS navodi da vremenske prilike mogu otežati vožnju i, u slučaju nepažnje, biti uzrok saobraćajne nesreće.
 
"Ukoliko za vreme vožnje naiđete na jak pljusak ili vremensku nepogodu, pokušajte da smanjenom brzinom i sa vožnjom na većem odstojanju stignete do prvog parkinga, benziske stanice ili nekog drugog bezbednog mesta gde ćete sačekajte dok se ne stvore uslovi za sigurnije putovanje", savetuje AMSS.
Alternativni granični prelazi ka Grčkoj
 
Severna Makedonija je najčešće tranzitna zemlja na putu za Grčku. Doduše, za ulazak u nju nema puno izbora - mora se ili preko tranzitnog prelaza Preševo-Tabanovci ili Prohor Pčinskog, alternativnog koji se preporučuje ovog vikenda zbog manjeg intenziteta saobraćaja.
 
 
Najfrekventniji granični prelaz između Severne Makedonije i Grčke je svakako Evzoni, gde su čekanja i po više sati. Međutim, samo deset kilometara dalje nalazi se prelaz Dorjan, koji je manje prometan i gde ne bi trebalo da dođe do većih zadržavanja. Ka njemu se skreće na 149. kilometru auto-puta od ulaska u Severnu Makedoniju.
 
Takođe, tu je i prelaz Meditlija - Niki, na 204. kilometru od ulaska u Severnu Makedoniju koji je daleko manje prometan od Evzonija, a najkorisniji je ako idete ka Krfu, Lefkadi, Kefaloniji, Pargi i ostalim letovalištima na Jonskom moru.
 
Oni koji bi pak, u potpunosti da izbegnu prolazak Severnom Makedonijom mogu krenuti put Bugarske, pravo na granični prelaz Promahonas. Međutim, i ovde znaju biti prisutne gužve zbog velikog broja rumunskih i bugarskih turista koji će se ovog vikenda uputiti na more.
 
 
"Crveni" datumi
 
Kada je u pitanju odlazak u Grčku, osim 31. jula na 1. avgust, najveće gužve su upravo na samom početku meseca. Međutim, talasi saobraćaja u avgustu očekuju se 11, 21. i 31. kada je smena turista u najvećem broju turističkih agencija u Srbiji. Tada, pre svega autobusi najduže čekaju na prolazak preko granice, piše Euronews Srbija.
 
Osim toga, ne zaboravite i na najveći verski praznik u Grčkoj, 15. avgust Uspenje Bogorodice kada veliki broj Grka iz inostranstva dolazi u posetu rodnoj zemlji. Isti praznik u Severnoj Makedoniji se obeležava 28. avgusta kada su kilometarske kolone na prelazima neizbežne.
 
Na nedeljnom nivou pak, najveće gužve na granicama su pri ulasku u Grčku petkom i subotom, dok su nedelja i ponedeljak najgore za izlazak.
  • C

    31.07.2022 09:22
    C
    Zasto u EU nema guzve? Nepostoje granice!!! A u Smrdiji vam je takooo
  • Goran

    30.07.2022 22:04
    Ako
    se ide na godišnji onda mi nije ni bitno kada ćemo stići. Kome se žuri samo napred. Odmor nije samo boravak na destinaciji već sve vreme provedeno sa voljenim osobama. Uživajte dok možete.
  • ove godine

    30.07.2022 21:54
    prvi put
    smo isli autom zbog psa, bas u ovim udarnim terminima i sve je proslo odlicno, samo dobra organizacija i pazljiva voznja. avionom je odlicno, ali nije uvek pitanje novca
    srecan put svima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja