Večernji list: Rekordan broj srpskih turista letuje u Hrvatskoj, bezbednost nije upitna

Broj gostiju iz Srbije je ove godine za 60 odsto veći nego prošle u istom periodu, a čak 20 odsto više nego rekordne 2019. godine, objavio je Večernji list.
Večernji list: Rekordan broj srpskih turista letuje u Hrvatskoj, bezbednost nije upitna
Foto: Pixabay
Interesovanje se sa Istre i Kvarnera proširilo na Dalmaciju, a bezbednost srpskih turista već nekoliko godina nije pitanje, navodi Večernji.
Večernji piše da se za hrvatsko-srpske turističke odnose može reći da su poslednjih godina ušli u normalu.
"Ali, svakog avgusta situacija se nanovo lagano uskomeša. Obeležavanje Oluje, koja se u dve države doživljava dijametralno suprotno, ne prođe bez ogorčenih komentara, a ove godine svoj obol dao (i) novosadski gradonačelnik Miloš Vučević", objavio je zagrebački Večernji list i podsetio da Vučevićevu izjavu da nikada neće razumeti Srbe koji se na taj dan zateknu na odmoru u Dalmaciji, Istri ili hrvatskim ostrvima.
 
Upravo tog dana u Hrvatskoj se odmaralo oko 13.500 srpskih gostiju. Nije zabeleženo da je ijedan imao nekih problema zbog toga što je iz Srbije. Kao ni 127.000 srpskih turista koji su izabrali Hrvatsku za odmor od početka ove godine, dodaje Večernji.
 
Broj gostiju iz Srbije porastao je za 60 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a 20 odsto je više nego rekordne 2019.
 
Kako piše zagrebački list, za dobre brojke su zaslužne aktivnosti Hrvatske turističke zajednice i pojedinih županijskih Turističkih zajednica.
 
"Srpsko tržište nije prioritet, ali, između ostalog, u maju je organizovano studijsko putovanje za novinarsku ekipu Radio-televizije Srbije, odnosno emisije SAT, koju prati skoro milion gledalaca", navodi Večernji.
 
"Nisu gosti iz Srbije drugačiji od turista iz drugih evropskih zemalja. Menjaju destinacije, istražuju i dolaze onoliko koliko imaju interesa i mogućnosti, a domaćini u Hrvatskoj ih dočekuju jednako kao i druge. Naši turistički radnici nisu opterećeni politkom i nacionalnostima i sigurnost njihovog boravka je prestala da bude tema još pre sedam-osam godina. Ne kažem da neki gosti iz Srbije nisu kod nas doživeli neku neugodnost, provalu u automobil i slično, ali to se isto tako dogodi i nekom Nemcu, Italijanu", rekao je Boris Žgomba, predsednik Udruženja putničkih agencija HGK i zvaničnik turističke kompanije Uniline, koja ima kancelariju i u Srbiji.
 
Njegova agencija ove godine beleži pojačano zanimanje srpskih turista za odmor u Hrvatskoj, a interesovanje se još pre nekoliko godina proširilo s istarskih i kvarnerskih destinacija i na Dalmaciju.
  • Joka

    12.08.2022 10:04
    Na stranu politika i svo zlo koje se desilo 90-ih . HR primorje je super. Jeste skuplje ali vredi. Većina vas bi volela da letuje u Istri, Kvarneru ili se okupa na prelepim Kornatima a pošto ne može, onda prosipate komentare tipa “nikada ne bi išao/išla tamo”. Nije sve za svakog i to je sasvim u redu.Pozdrav svim dobrim ljudima.
  • Milan

    11.08.2022 12:14
    Svake godine idemo u Grcku i prezadovoljni smo. Jako su ljubazni gde god da smo bili. Stranci koji rade za mnogo vece novce nego mi kazu da je Hr jako skupa. Cele godine nas pljuju a preko sezone nas vole. Neka hvala.
  • Vladan

    11.08.2022 09:26
    @Skf

    Učiš padeže? A naravno da će nestati AP, čija AP Vojvodina da bude kad nema smrdije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.