FOTO: Egina, ostrvo koje Grci ljubomorno čuvaju od turista

Iako mu raste popularnost, Grci još uvek ljubomorno čuvaju ostrvo Egina od turista.
FOTO: Egina, ostrvo koje Grci ljubomorno čuvaju od turista
Foto: 021.rs

Ovo ostrvo udaljeno je od centra Atine četrdesetak kilometara vazdušnom linijom, odnosno sat i po vožnje trajektom od luke Pirej.

To je i razlog zbog kog mnogi Atinjani imaju vikendice na Egini ili odlaze tamo na dnevne izlete.
 
Putnici kojima ne prijaju prevelike gužve i previše turistički-orijentisana mesta uživaće u Egini. 
Budući da je Egina bila prvi glavni grad Grčke, grad uglavnom odlikuje neoklasična arhitektura. Može se primetiti razlika u kasnije građenim kućama na kojima su lokalni graditelji pokazali svoju kreativnost.
 
 
Osim prelepih plaža, šarmantnog gradića i ljubaznih stanovnika, ovo ostrvo može se pohvaliti i zanimljivim ostacima drevne istorije, među kojima se izdvaja hram boginje Afeje.
 
Plutajuće pijace su svojevrsna atrakcija u Egini, a na njima možete kupiti najrazličitije voće i povrće. Tu je i najpoznatiji proizvod sa ovog ostrva - pistaći. 
 
 
Za putnike sa malo više avanturističkog duha, poseta drevnom "gradu duhova" Paleohori je obavezna. Od luke je potrebno više od dva sata da se peške stigne do Paleohore, ali moguće je iznajmiti auto ili skuter. Takođe, lokalni autobusi su vrlo pristupačan i efikasan način kretanja. 
 
Autobus će vas odvesti do manastira, odakle imate još 20 minuta peške do Paleohore.
 
 
Paleohora je bivša prestonica ostrva. Zbog pirata koji su napadali ostrvo, stanovnici su u devetom veku bili primorani da se presele u brda i napuste naselja kod obale. Čak i nakon tih mera, pirati su ih napadali, a 1537. godine ostrvo i Paleohora su gotovo potpuno uništeni, a većina stanovnika postali su robovi. 
 
 
Na mestu nekadašnjeg grada su ruševine kuća i crkava. Prema nekim podacima naselje je imalo više stotina verskih objekata, a u nekim od njih se još uvek mogu videti freske. 
 
 
Sa druge strane ostrva nalazi se ribarsko selo Perdika. Selo ima nešto više od 1.500 stanovnika, a većina se bavi ribarstvom. 
 
 
Za razliku od glavnog grada ostrva, arhitektura Perdike podseća na svako drugo grčko ostrvo.
 
Tu su tipične bele kuće sagrađene od prirodnog kamena i uske ulice koje se ponekad međusobno seku bez očigledne logike. 
 
 
Za tako malo mesto, broj taverni i restorana je zapanjujuć. Da se ugostiteljstvo i ribarstvo savršeno slažu, pokazuje bogata i preukusna ponuda u restoranima.

Postoje brojne atrakcije koje možete videti u Egini, u zavisnosti od toga koliko vremena provedete na ovom ostrvu. Između ostalog tu su i drevni maslinjak, skrivene plaže, ostaci Zevsovog hrama i brojna simpatična sela.

  • Mikloš

    26.08.2022 22:30
    Sveti Nektarije
    Treba spomenuti i manastir Svete Trojice u čijem se okruženju nalazi crkva Svetog Nektarije.
    Ogroman broj turista upravo zbog tih svetinja i dolazi na ostrvo Egina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja