Znate li za jezero Char­gogg­a­gogg­man­chaugg­a­gogg­chau­bun­a­gung­a­maugg?

Dobro ste pročitali. Ne radi se o greški u kucanju. Stvarno postoji jezero koje se zove Char­gogg­a­gogg­man­chaugg­a­gogg­chau­bun­a­gung­a­maugg.
Poznato još i kao Chaubunagungamaug, jezero se nalazi u američkoj državi Masačusets, u gradu Vebster.
Radi se o prirodnom jezeru koje zauzima površinu od 584 hektara. Postalo je poznato po neobičnom i dugom imenu koje ima čak 45 slova i četnaest slogova, što je najduže ime nekog geografskog obeležja u SAD.
U novije vreme, radi lakše komunikacije, koristi se jednostavno ime – jezero Vebster.
 
Ime jezera potiče iz aglonkvinskog jezika naroda Nipmuk, a smatra se da zapravo znači "ribolovačko mesto na granici". Druga verzija prevoda ime jezera tumači kao "Pecaš na svojoj strani; pecam na svojoj strani; niko ne peca u sredini" - mada se danas smatra da je ovu verziju imena izmislio lokalni novinar početkom prošlog veka.
 
Mistično, neobično, a mnogima i smešno ime jezera verovatno nikada neće biti odgonetnuto do kraja. Za to se možemo zahvaliti pripadnicima domorodačkog američkog naroda Nipmuk, koji su bili naseljeni na području današnje države Masačusets.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jacquelyn (@jacjanko)

  • Andrija Šrek

    08.09.2022 10:13
    ...
    Tako će se za 100-200 godina i Srbi spominjati kao narod koji je nekada postojao i izumro zbog svoje gluposti.
  • Nenad

    08.09.2022 07:58
    Američka "bajka"
    Naravno od tog naroda Nipmuk, ostalo samo ime jezera. I tako do današnjih dana

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.