Ko će od građana Srbije moći u Tursku samo sa ličnom kartom?

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posetio je Beograd gde je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem potpisao niz sporazuma.
Ko će od građana Srbije moći u Tursku samo sa ličnom kartom?
Foto: 021.rs
Među njima je i sporazum koji će omogućiti da svi putnici koji iz Srbije avionom idu u Tursku mogu da uđu u tu zemlju uz ličnu kartu i obratno.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je za Euronews Srbija da se, iako još uvek nema zvaničnog datuma, nada da će sporazum početi da se primenjuje već od oktobra.

On je naglasio da putnici moraju imati biometrijsku ličnu kartu, odnosno onu koja ima čip u sebi, a da će svi koji imaju običnu ličnu kartu i dalje morati da koriste pasoš.
 
"Vlada Srbije je već ratifikovala taj sporazum i pretpostavljam da je sada, ovim što je urađeno u Beogradu, omogućeno i turskoj strani da ga ratifikuje. Očekujemo primenu u najskorije vreme", dodao je Seničić.
 
On smatra da nisu potrebne posebne tehničke izmene na graničnim prelazima, budući da su se do sada biometrijski pasoši bez problema očitavali.
 
Podsetimo, građani Srbije sa ličnom kartom mogu da uđu u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Severnu Makedoniju, a Vlada je još 9. juna donela Zaključak kojim je omogućila ulazak na isti način u Tursku.
 
"Ovim će Turska postati još bliža našim turistima, jer će putovanje biti omogućeno i ljudima koji nemaju pasoš, a mi znamo da barem 20 odsto nema pasoš. Tako će Turska postati jedan od prvih izbora za srpske turiste", ističe direktor Jute.
 
Važno je naglasiti da ovo važi samo za avionski prevoz, dok oni koji putuju autobusom do Turske moraju imati pasoš zbog prolaska kroz Bugarsku.
  • Petar

    14.09.2022 15:43
    Ma super...
    Ja sam mislio da je to već zaživelo, pričalo se da će moći, ali samo ako se ide avionom. U suštini, i nema neke logike, ako ćeš da ideš avionom, što ti je važno da ideš sa ličnom kartom? Ako imaš para za avionsku kartu recimo za royal charter service, imaš i para da izvadiš pasoš koji košta možda 3.000.
    Mada, koliko sam čuo, zucka se da će tako biti i sa Grčkom, pa ko zna, možda konačno stvarno postanemo braća...
  • Zaključak

    11.09.2022 11:27
    Turska je naša EU.
  • Steva

    11.09.2022 09:47
    sramota je kako nam dobro ide

    Kliker
    10.09.2022 • 21:51
    Gluposti
    Šta nam to znači? Putovanje sa ličnom kartom! Gluposti! Nemamo novca ni za deci patike i nove knjige a ne za put do Turske. Čemu i kome to?!?

    Pa to i nije za običan svet, to je samo za pevače cecu,seku matića.dačića i ostalu bulumentu, i šta ćemo mi tamo kada neznamo da pevamo ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja