Oktoberfest u Minhenu posle dve godine pauze, posetioce dočekalo skuplje pivo

U Minhenu je počeo tradicionalni festival piva i folklora Oktoberfest posle dve godine pauze zbog pandemije korona virusa.
Oktoberfest u Minhenu posle dve godine pauze, posetioce dočekalo skuplje pivo
Foto: FoNet/AP

Povratak popularnog festivala dolazi u pozadini skupljeg piva, jer je ruska invazija na Ukrajinu podigla cene sirovina i energije i primorala nekoliko pivara da te troškove prebaci na cenu piva.

Kako tradicija nalaže, gradonačelnik Minhena Diter Rajter je svečanost započeo otvaranjem prvog bureta piva rečima: "Slavina je odvrnuta".
Rajter je prvu natočenu kriglu piva ponudio predsedniku nemačke savezne države Bavarske Markusu Zederu.
 
Festival, koji će trajati do 3. oktobra, biće bez ikakvih zdravstvenih ograničenja i neće biti obavezne zaštitne maske protiv korona virusa.
 
Oktoberfest obično okupi više od pet miliona ljudi, među kojima je trećina posetilaca iz inostranstva. Festival donosi zaradu od 1,2 milijardi evra. Otkazivanje festivala 2020. bilo je prvo otkazivanje od Drugog svetskog rata. Okoberfest nije održan 1854. i 1873. godine zbog epidemije kolere.
 
Proizvodnja hmelja i piva uzdignuta je u rang nacionalnog kulta u Nemačkoj, posebno u Bavarskoj. Nemci su među najvećim potrošačima piva u Evropi sa 84 litra po glavi stanovnika 2021. godine.
 
Kada se kralj Ludvig Prvi oženio princezom Terezom 17. oktobra 1810. godine, gradonačelnik Minhena Andreas Dalarmi zamolio je kralja da organizuje konjičke trke u tu čast na poljani ispod brda Sendlinger. Dobio je dozvolu i tako je organizovan prvi Oktoberfest u Minhenu.
 
Festival traje obično 16 dana i počinje u drugoj polovini septembra. Oktoberfest tradicionalno počinje u subotu prepodne dolaskom zaprega iz pivnica koje donose pivo na Terezinu poljanu gde su postavljeni šatori najvećih bavarskih pivara.
  • Dopisnik iz Hamburga

    19.09.2022 10:09
    Najveca seljadija na kojoj sam bio u zivotu. Sabacki vasar je za ovo laka prehlada....
  • Sabahudin

    18.09.2022 07:17
    Omerović
    Upravo bio na događaju. Jedno veliko ništa. Skupo pivo čak i za prosečnog nemačkog alkoholičara, gužva kao na beogradskom sajmu knjiga kad dovedu dečurliju, Nemci u manjini u svakom smislu reči, na dobrom delu štandova rade Balkanci ili ko već sa strane... Jednom rečju jedno veliko ništa. Rumski vašar uveče sa 2. na 3. svakog u mesecu je premija za ovo sranje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja