VIDEO: Kinesko selo napušteno pre 20 godina potpuno progutala priroda

Usred Tihog okeana krije se malo ostrvo Shengshan, koji je deo arhipelaga Shengsi, a na njegovim brežuljcima nalazi se ribarsko naselje Houtouwan koje je u potpunosti napušteno pre više od 20 godina.
Nekada pitoresknim mestom danas vladaju prazne ciglene kuće koje je pojela zelena priroda. Obrisi klasične kineske arhitekture jedva su vidljivi ispod bršljana i rastinja koje prekriva gotovo svaku građevinu. Houtouwan je nekada bio prava mala prosperitetna sredina brdovitog istoka Šangaja, a danas slikovito prikazuje šta znači kada priroda odnese pobedu nad čovekom i civilizacijom.
Nekada je Houtouwan bio prosperitetno ribarsko selo, osamdesetih je u njemu živelo oko tri hiljade stanovnika, ali s obzirom na veliku udaljenost i težak pristup, stanovnici su počeli da se iseljavaju devedesetih godina prošlog veka. Pre 20 godina selo je službeno postalo nenaseljeno, a zatim je zelenilo prekrilo kuće, od kojih su neke i dalje opremljene nameštajem.
Houtouwan je stekao slavu među Kinezima 2015. godine, nakon što su se na internetu pojavile fantastične fotografije, ali umesto da budu srećni zbog nove popularnosti, zvaničnici pomenutog arhipelaga su se zabrinuli zbog uticaja velikog broja turista.
 
"Naše telefonske linije su bile prezauzete, sve više turista je želelo da dođe u Houtouwan. Međutim, ovo selo nema uslove da se otvori za turiste. Zbog toga molimo posetioce da čuvaju njegov mir", glasila je službena izjava vlasti u to vreme.
 
U dve godine napravljen je plan da se popularnost zelenog sela iskoristi. Platforma za posmatranje sela je otvorena 2017. godine, a karta košta tri dolara. Posjetioci mogu da prošetaju brdovitim selom po ceni od osam dolara, a na napuštenim kućama su postavljena upozorenja na moguće urušavanje.
 
Popularnost sela Houtouwan je značajno unapredila turizam ostrva Shengshan jer sada stižu brojni turisti koji se zadržavaju na ostrvu, a ne samo unutar sela. Prošle godine je selo posetilo 90.000 turista, a to je ostrvu donelo prihod od 470.000 dolara.
 

Teme

kina

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja