VIDEO: Za posete otvoren tunel koji je odvodio vodu iz Teslinih generatora na Nijagarinim vodopadima

Nijagarini vodopadi su prepoznatljiva prirodna lepota SAD i magnet za milione turista.
Sada je za posetioce otvoren i džinovski tunel koji je služio kao odvod za vodu iz moćne Nijagare nakon što bi prošla kroz turbine i pokrenula Tesline generatore u hidroelektrani, prenosi RTS.
Duboko ispod stena preko kojih prelazi Nijagara kriju se brojne odaje i prolazi, od kojih je svakako najimpresivniji 670 metara dugačak tunel koji je pre više od jednog veka probijen sa kanadske strane.
Tunel se može istražiti tek odskora u okviru turističkog obilaska hidrocentrale "Nijagara parks".
 
Hidrocentrala je radila od 1905. do 2006. godine i skretala je vodu iz moćne reke Nijagare da pokreće džinovske generatore koji su pomogli da ovaj deo Severne Amerike uđe u moderno doba, a da obližnji Bafalo bude prozvan Gradom svetlosti.
 
Posetioci mogu da istraže inženjerski dragulj koji je iskopan 1901. godine samo uz pomoć rudimentarnog dinamita, pijuka i lopata.
 
Oblast oko vodopada, kako je za CNN objasnila turistički vodič Elena Zorić, bila je veoma primamljiva biznismenima na prelazu između 19. i 20. veka da iskoriste snagu vode.
 
 
Adamsova hidrocentrala bila je prva koja je otvorena i to na američkoj strani i radila je od 1895. do 1961. godine. Sa kanadske strane "Ontario pauer kompani" radio je od 1905. do 1999. kao i "Toronto pauer" od 1906. do 1974. godine.
 
Danas je stanica "Nijagara parks" jedina potpuno očuvana hidrocentrala iz tog perioda. Prvobitno je vodila kanadska "Nijagara pauer kompani", koristila je "Vestinghausove" generatore da proizvodi naizmeničnu struju po patentu Nikole Tesle, što je tada predstavljalo pravu revoluciju.
 
Zahvaljujući Teslinom pronalasku polifaznog sistema naizmeničnih struja, mogućnost korišćenja vodene moći Nijagare višestruko je uvećana.
 
Koliko i sama proizvodnja energije, toliko je bio važan i njen transport, pa je tako "Vestinghaus", opet po Teslinim patentima, angažovan da izgradi sistem prenosa. Napravljen je dalekovod do Bafala, 35 kilometara od Adamsove hidrocentrale. Prva količina električne energije stigla je preko dalekovoda 16. novembra 1896. godine, što je predstavljao veliki trijumf Teslinog polifaznog sistema.
  • Ssy

    08.11.2022 07:38
    Dijaspora6
    Tesla je genije, bio i ostao. Da je živ, umro bi od sramote zbog onoga što se danas događa u srpskom svetu.
  • BoraT

    08.11.2022 01:34
    Zaboravio sam da kazem da je i snimak i tunel sa kanadske strane vodopada. Zivim u Torontu vec 28+ godina i bio sam na vodopadima barem 10-puta. Udaljeni su od Toronta oko 130-140 km.
  • BoraT

    08.11.2022 00:06
    Niagarini vodopadi su prvenstveno kanadska turisticka ayrakcija, a ne americka. Na kanadskoj strani, u udarnom delu vodopada je i spomenik Nikoli Tesli. Velike zasluge za taj spomenik ima srpska dijaspora, lokalne (Niagara Falls opstina) i pokrajinske (provincija Ontario) vlasti. Inace prvi grad koji je poceo da koristi Teslinu naizmenicnu struju je Hamilton, Ontario. Jedan od ulazaka u Hamilton sa auto puta je bulevar Nikola Tesla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja