VIDEO Ovaj kvart nije promenio cenu izdavanja od 16. veka - iznosi 88 centi godišnje

Iako zvuči kao nešto iz rubrike "verovali ili ne", u idiličnom nemačkom naselju Fugerei cena zakupa stana nije se menjala od 16. veka i iznosi 88 centi godišnje.
VIDEO Ovaj kvart nije promenio cenu izdavanja od 16. veka - iznosi 88 centi godišnje
Foto: Pixabay
Naselje iz snova nalazi se u bavarskom gradu Augsburgu. Takođe je jedan od najstarijih gradova u Nemačkoj, o čemu svedoči i njegovo ime: naime, osnovan je po naredbi rimskog cara Avgusta kao vojni logor. Već tada je ovde živelo oko 10.000 ljudi, a uskoro će postati jedan od najvećih gradova Svetog rimskog carstva.
Bio je centar trgovine, industrije i proizvodnje tkanina, umetnička oaza brojnih slikara i muzičara, rodno mesto posebnog rokoko stila zvanog "augzburški stil", njegov vodovod je uvršten na Uneskovu listu svetske baštine u Evropi. 
Međutim, iako napredan, grad je imao svoj deo siromašnih građana. O njima se brinula uticajna i moćna bankarska porodica Fuger, koja je u 16. veku uložila novac u izgradnju posebnog naselja Fugerei za ne baš bogate. Među njima su bile udovice, beskućnici i osiromašene zanatlije, ali ne i prosjaci.
 
Da bi postali stanovnici Fugereja, morali su da ispune nekoliko uslova: da provedu najmanje dve godine živeći u Augsburgu, da budu katoličke vere i da imaju dokaz da su nekažnjeni. Zanimljivo je da je jedan od meštana bio i pradeda čuvenog Mocarta, u čiju čast je danas podignuta spomen-ploča.
 
 
Stanovnici naselja plaćali bi fondaciji godišnju zakupninu u iznosu od samo 88 centi, a uz to su bili obavezni da se mole tri puta dnevno za članove porodice Fuger i obavljaju honorarni rad u zajednici. Veliki značaj pridavan je duhu zajedništva i solidarnosti, koji se i danas oseća. Stanovnici vrše usluge jedni drugima, pomažu i druže se.
 
Tako je Fugerei postao najstarije društveno naselje na svetu. Ali za one koji bi mogli da zloupotrebe nečiju dobru volju, treba napomenuti: osnovni princip pomoći stanovnicima je da se pomogne ljudima da pomognu sebi. Dakle, dok ne stanu na noge i budu u stanju da se isele, ustupajući mesto drugima kojima je to potrebno.
 
Danas ima oko sedamdeset kuća, odnosno oko 150 stanova. Površina stanova je oko 60 kvadratnih metara, a oni u prizemlju imaju i baštu. Ovaj grad u gradu je od srednjeg veka opasan zidinama i ima pet kapija koje su i danas zatvorene svake večeri. Ovde su za goste uređeni muzej i prodavnica suvenira.
 
Ako želite da posetite Fugerei, moraćete da platite kartu čija je cena četiri puta veća od iznajmljivanja stana za celu godinu – tako da ćete morati da potrošite čak četiri evra.
  • Posetilac

    15.11.2022 01:23
    Bravo
    Ja sam posetila to naselje u Auzbutgu.Nesto fantasticno prelepo,humano.Kada bi i danas postojali ljudi,imucni ljudi koji bi se ponasali tako ,osmislili zivot za one koji nemaju.Bravo i neka Fugerei pociva u miru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.